Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin dava sanıklarından Mülkiye Başmüfettişi Şükrü Yıldız hakkındaki soruşturma izni Danıştay kararıyla kaldırıldı. Yıldız Başmüfettişlik görevinden Mersin Vali Yardımcılığı’na getirilmiş, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında da tutuklanarak cezaevine konmuştu.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu görevlilerinin de yargılandığı dava kapsamında Şükrü Yıldız mahkemeye tutuklu bulunduğu Mersin Cezaevi’nden dilekçe gönderdi. Yıldız 19 Ağustos tarihli dilekçesinde, Danıştay 1. Dairesi’nin İçişleri Bakanlığı’nca verilen “soruşturma iznini” kaldırdığını ifade etti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamaya ek iddianame ile eklenen dönemin Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Ali Özkılınç hakkındaki iddianamede, Özkılınç’ın, Yıldız ile müşterek düzenledikleri 13 raporun hiçbirinde, bilinçli olarak “Hrant Dink’in Yasin Hayal tarafından her ne pahasına olursa olsun mutlak surette öldürüleceğine” ilişkin bilgiyi içeren F3 buluşma ve F4 haber raporlarını kullanmadığı belirtilmişti. Yıldız’ın “FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne” üye olmamakla birlikte örgütün amaçları doğrultusunda örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettiği ifade edilmişti.

Yıldız’ın Dink cinayetinde sorumluluğu bulunduğu belirtilen İstihbarat Daire Başkanlığı’ndaki görevlilerle birlikte hareket ettiği, cinayette sorumluluğu bulunduğu iddia edilen Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ve İstihbarat Daire Başkanlığı görevlilerinin açığa çıkartılmasını engelleyerek bütün sorumluluğu kasıtlı olarak İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri üzerine yıktığı tespitinde bulunulmuştu.

Kamu görevlilerine ilişkin iddianamede ise, eski polis başmüfettişi bilirkişiler Levent Yarımel ve Durmuş Demirbaş’ın cinayette ihmal ve sorumluluğu bulunan tüm kamu görevlilerinin tespiti açısından ihtiyaç duydukları bilgi ve belgeleri içeren 16 Şubat tarihli İstihbarat Daire Başkanlığı’na hitaben hazırlanmış 12 maddeden oluşan taleplerini içeren yazı yazdıkları belirtildi. Yıldız’ın avukatı Nebi Doğan ise, Danıştay’ın kararı ile Yıldız hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren yargılamanın müvekkili Yıldız yönünden durdurulabileceğine işaret ederek, lehine olan bu Danıştay kararının tutuklu bulunduğu darbe girişimi soruşturmasında da etkili olacağını söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr