İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, katledilen Hrant Dink soruşturmasında 8 yılın sonunda hazırlanan iddianame ile aralarında Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, dönemin İstanbul İstihbarat C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Trabzon eski Emniyet Müdürü Reşat Altay ve dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'in de bulunduğu 26 kamu görevlisini sanık yapmıştı. İddianame İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve soruşturma savcısı Gökalp Kökçü arasında restleşmeye dönmüş, iddianame başsavcılık tarafından Engin Dinç, Reşat Altay ve Ahmet İlhan Güler yönünden delillendirmenin eksik olduğu gerekçesi ile savcı Kökçü'ye iade edilmişti. Başsavcılık engelini aşarak mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede, Dinç, Altay ve Güler hakkında “kasten öldürmenin ihmali davranışla gerçekleşmesi” suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istenmişti. İddianamenin ardından da soruşturma savcısı Gökalp Kökçü Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'ndaki görevinden ve soruşturmadan alınmıştı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma günü olarak da 19 Nisan'ı belirlemişti.

 Rapora yazmadı

Davaya konu iddianamede, Dinç’in 15 Şubat - 17 Şubat 2006 tarihlerinde dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’i arayarak, “Hrant Dink’i öldürecekler, bu adamı korumak lazım” dediği belirtilmişti. Ahmet İlhan Güler'in durumu yalanlaması üzerine Dinç’in HTS kayıtları incelemeye alınmış, kayıtlarda Dinç’in Güleri’i belirtilen tarihlerde 4 kez aradığı ancak söz konusu istihbarata 17 Şubat 2006 tarihli F4 raporunda yer vermediği belirtilmişti. Dinç’in savunmasının hayatın olağan akışına ve oluşuna uygun bulunmadığı vurgulanarak, suçtan ve sorumluluktan kurtulmaya dönük olduğu, bu nedenle beyanlarına itibar edilmediği aktarılmıştı.

 "Nazik durum"

Dinç'in avukatları 15 Nisan'da mahkemeye sundukları mazeret dilekçesinde Dinç'in duruşmaya katılamayacağını belirtti. Dilekçede Dinç'in halen Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı olduğu belirtilerek, "Bilindiği gibi ülkemizde son dönemlerde terörle mücadelede yoğunluk söz konusudur. Bu nedenle mahkemeniz nezdinde 2016/32 esas sayılı devam eden dosyanın 19-21 Nisan 2016 tarihinde yapılacak olan duruşmada müvekkilin bulunması güçlük arz etmektedir. Nazik durumun dikkate alınarak adı geçen tarihlerde müvekkilin görevi nedeniyle mazeretli sayılmasına karar verilmesini talep ederim" denildi.

Erdoğan'ın da avukatları

Öte yandan Dinç'in avukatları olan Necdet Pakdil ve Ali Özkaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da avukatlığını yapıyor. Avukat Ali Özkaya 7 Haziran genel seçimleri öncesi AKP'den Afyonkarahisar milletvekili adayı olarak da gösterilmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr