Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin dava, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülmeye başlandı.

Dink cinayetinde kamu görevlilerinin sorumluluğuna ilişkin hazırlanan iddianame ana davayla birleştirilmişti.

Duruşmaya tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Ercan Demir, Özkan Mumcu, Muhittin Zenit ve Yasin Hayal ile tutuksuz sanıklar dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstihbarat Daire başkanı Sabri Uzun, döneminde Trabzon Emniyet Müdürü olan Reşat Altay, İstanbul Emniyetinin eski İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve Erhan Tuncel'in aralarında bulunduğu 11 kişi hazır bulundu. Ayrıca başka suçtan tutuklu 4 sanık, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılımda bulundu.

Agos’un haberine göre Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin dava sanıklarından Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç 19 Nisan’da görülecek davaya katılmayacak. Dinç’in kamu görevlilerinin ilk defa hakim karşısına çıkacağı davaya katılmama mazereti ise, neredeyse her ay bir bombanın patladığı “Ülkede son dönemlerdeki terörle mücadelenin yoğunluğu.”

Birleştirilen dava üç gün sürecek.



'HRANT'IN ARKADAŞLARI' ADLİYE ÖNÜNDE

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın karşısındaki meydanda toplanan "Hrant'ın Arkadaşları" adlı grup, "Hepimiz Hrantız, hepimiz Ermeniyiz" şeklinde pankart açarak, "Yaşasın halkların kardeşliği", "Biz bitti demeden bu dava bitmez" ve "Öldür diyenler yargınlansın" şeklinde slogan attı.

Grup adına yapılan basın açıklamasında, "Bugün 19 Nisan 2016. 9 yıl 3 ay geçti arkadaşımız katledildi. Bugün birleştirilen davanın ilk celsesini izlemek için adliye önündeyiz. Hrant Dink'in gerçek katillerinin yargılanması adına ilk günden bu yana sürdürdüğümüz hukuk mücadelemizde işaret ettiğimiz yerlere daha yeni yeni dönülüp bakılıyor. Bakmakla mı kalacaklar yoksa çırılçıplak ortada duran gerçekleri de görecekler mi bilmiyoruz. Biz adalet talep ediyoruz. Kimin ak, kimin kara, kimin ordan, kimin burdan olduğuna bakılmaksızın yapılacak yargılama ile bu kalleş cinayete ortak olmuş her kim varsa hesap versin istiyoruz. Kanın kana, kinin kine karıştığı bu günlerde Hrant Dink gibi bir sesin eksikliğini daha çok hisseden bizler adalet talebimizi ilk günkü inatla bir kez daha haykırmak için buradayız. 3 gün sürecek yargılamayı takip etmek çin Çağlayan Adliyesi'nde olacağız. Hrant için adalet için. Gerçek katilleri hak ettikleri cezayı alana bu alçak cinayetin hesabı tüm ortaklarından sorulana kadar biz bitti demeden bu dava bitmez" ifadelerine yer verildi. Grup basın açıklamasının ardından duruşmayı izlemek için adliyeye girdi.

Öte yandan açıklamaya CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP Milletvekili Garo Paylan da eyleme destek verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr