Samsun İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle açıklama yaptı. Kanserin dünya genelinde giderek artan bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Dr.

Özoğlu şöyle konuştu:
"Kanser yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmakta, çevresel faktörler arasında da tütün, alkol, obezite ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Küresel olarak tütün kullanımı hala en önemli risk faktörü olup, her yıl 5 milyon kanser ölümünün ve tüm kanser ölümlerinin yüzde 22 sinin sorumlusudur."

ERKEN TANININ ÖNEMİ

Kanser erken tanının tedavi şansını artırdığını kaydeden Dr. Erdinç Özoğlu, "Bireyler kendi vücutları hakkında bilgi sahibi olmaya, olağandışı bir değişikliğin fark edilmesi durumunda doktora başvurmaya teşvik edilmelidirler. Sağlık çalışanları ve bireyler erken teşhisin değeri hakkında bilgilendirilmelidir. Çünkü erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr