Internet World Stats 2016, 3. çeyrek verileri dünyada her iki kişiden birinin internet kullandığını; IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması Raporu Ekim 2016’da 12 yaş üstü 31 milyon aktif internet kullanıcısı olduğunu gösteriyor. İnternet kullanıcı sayısının artması, dijital reklamcılığın gelişmesini sağlayan teknolojiler ve bu teknolojilerin yeni iş dallarında da kullanılmasıyla birlikte, dijital ekonomi olarak tanımlanan kavram ortaya çıktı. Dijital reklamcılığın tetikleyici unsur olduğu dijital ekonomi bu alandaki ürün, hizmet ve teknolojiler bütününün, toplam ekonomiden aldığı pay olarak tanımlanıyor. Dijital ekonominin, dünya ekonomisindeki payı yüzde 22,5 (Accenture Strategy – Digital Disruption Growth Multiplier).

Dijital reklamın, toplam ekonomiye katkısı hesaplandı

IAB Türkiye dijital reklamın tetikleyici rolünden hareketle, bir ilke imza atarak dijital reklamın ekonomide yarattığı etkiyi ölçmeyi hedefleyen, Dijital Reklamın Ekonomiye Katkısı çalışmasını başlattı. IPSOS ve Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi tarafından yürütülen araştırmaya Kariyer.net de destek verdi. IPSOS Genetik Algoritma yöntemiyle, 2012 - 2015 GSYİH verisi, mecra bazında medya yatırımları, nüfus ve işsizlik ile modelleme yaparak dijital reklamın, toplam ekonomiye katkısını hesapladı. 

Dijital reklamcılık 2011’den beri çift haneli rakamlarla büyüyor ve reklam sektörünün itici gücü konumunda.

Milli gelirde 450 milyon TL’lik artış

Bu tablo dijitalin sadece reklam sektöründe yarattığı etkiyi ortaya koyuyor. Araştırmada kullanılan Genetik Algoritma modellemesi ise, dijital reklamın yüzde 1 büyümesinin, doğrudan ve dolaylı etkileriyle birlikte milli gelirde 450 milyon TL’lik artışa yol açtığını; dijital reklamın doğrudan ve dolaylı etkileriyle birlikte 2015’de ekonomiye 27,5 milyar TL katkı sağladığını ve 1,26 milyonluk istihdam yarattığını; 1 TL’lik dijital reklam yatırımının milli gelire 17,2 TL olarak yansıdığını gösteriyor. Bu veriler genç nüfusu istihdam etme potansiyeliyle öne çıkan dijital reklamcılığın ülke ekonomisi açısından öneminin altını çiziyor.

IAB Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mahmut Kurşun “Kullanıcı sayısının artması dijital platformların reklam mecrası olarak gücünü arttırıyor. Bunun yansımaları dijital reklam yatırımlarında açıkça görülüyor. Avrupa’da 2015 yılında ilk kez dijital reklam yatırımları 30,7 milyar Euro’ya ulaşarak televizyonu geride bıraktı. IAB Avrupa’nın IHS’le yapmış olduğu benzer bir çalışma dijitalin doğrudan ve dolaylı etkisiyle Avrupa’da 5,4 milyonluk istihdam, 113 milyar Euro’luk gayri safi değer yarattığını ortaya koyuyor. Yaptığımız çalışmaya göre, Türkiye’de de dijital 2015 senesinde 1,26 milyonluk istihdam yaratmış ve ekonomiye 27,5 milyar TL’lik katkı sağlamıştır. IAB Türkiye olarak bu araştırmayı iki yılda bir tekrarlamayı ve benzer çalışmalarla dijitalin etkisini daha iyi anlatmayı planlıyoruz.” dedi.

Genelde reklamın, özelde dijital reklamın ekonomiye katkısını irdeleyen araştırmadan hareketle gelecek öngörülerini dile getiren Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker, dijital reklamla tetiklenen dijital ekonomi kavramının işletmelerde köklü değişikliklere yol açacağını vurguladı. Sözlerini “Veriyi okuyup analiz edebilen, IT ve pazarlama becerilerine sahip gençlere dijital dünyada daha fazla ihtiyaç duyulacaktır. Üniversite olarak bu ihtiyacı karşılamak için sektörel iş birliklerini önemsiyor ve tüm üniversitelerin, iş dünyasının ihtiyaçlarına yönelik eğitim programları geliştirilmesinin gerektiğine inanıyoruz.” diyerek tamamladı. 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr