Sur'da haber takibi yaparken çatışmalar nedeniyle 3 gün boyunca bir bodrumda mahsur kalan D Muhabiri Mazlum Dolan ve aynı bodrumda mahsur kalan aynı aileden 4 kişi ile Ekrem Karatay tutuklandı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan D Muhabiri Mazlum Dolan ile birlikte aynı evde kalan Hüsamettin Ateş, Sinem Ateş. Fatma Ateş ve Fahrettin Ateş gözaltına alınarak Diyarbakır TEM Şube'ye götürülmüştü


Ne olmuştu?

Mazlum Dolan 79 gündür sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü Diyarbakır'ın Sur ilçesinde haber takibi yapıyordu.

17 Şubat'ta Dolan ile iletişim kuran D gazetecinin çok sayıda kişiyle birlikte sığındıkları bodrum katında mahsur kaldığını öğrendi.

D'ya telefondan gönderdiği mesajlarda şöyle demişti:

"Durum kötü, bir bodrumdayız. Aileler ile birlikteyim çok yakında bir Cizre olayının benzeri olabilir. Çatışmalar çok şiddetli, olduğumuz yerler yoğun bir şekilde bombalanıyor havan ve tanklarla vuruluyor. 'Havadan vuracağız hepinizi, öldüreceğiz' anonsları yapılıyor. Kendinize iyi bakın, arkadaşlara selamlar."

"Yaralılar var. Durumu ağır olanlar da var. Benim bulunduğum yerde 30 kişi. Diğer yerlerde de ortalama 200 kişi var. Bebekler, yaşlılar var. 4 aylık bebekler bile var. Şarj sorunu var."

AİHM, Özgürlükçü Hukukçular Derneği ve Mezapotamya Hukukçular Derneği'nden avukatların Dolan için yaptığı "geçici tedbir" başvurusunu reddetmişti.

19 Şubat'ta Diyarbakır'da, aralarında Haber Nöbeti'ne katılanların da olduğu gazeteciler Sur'da mahsur kalan D muhabiri Mazlum Dolan ve beraberindeki siviller için Sur'a yürümüştü. Önleri polis tarafından kesilen gazeteciler oturma eylemi yapmıştı.

19 Şubat akşamı Dolan ve beraberindeki beş kişi gözaltına alınmıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr