Meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları için gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvuruları 31 Mayıs - 13 Haziran tarihleri arasında alınmıştı. ÖSYM 2016 DGS başvuru süresini uzattı. DGS başvuruları ne zaman bitecek? İşte detaylar...

2016 DGS BAŞVURULARI NE ZAMAN BİTİYOR?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları için gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvuru süresi uzatıldı. 31 Mayıs- 13 Haziran tarihinde son bulan başvuruların 14 - 20 Haziran arasında uzatıldığı duyuruldu.

2016-DGS BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

Sınava girmek isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Başvurular, 31 Mayıs-13 Haziran 2016 tarihlerinde elektronik ortamda alınacaktır.

Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.

2016-DGS BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?

Adaylar, sınav ücretini 2016-DGS Kılavuzunun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatıracaklardır.

Sınav ücreti ödeme işlemleri 14 Haziran 2016 tarihinde, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için saat 23.59’da sona erecektir.

SINAVA KİMLER BAޞVURABİLİR?

Meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olanlar DGS'ye girebilir. Sınavın yapıldığı yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adayların da başvuru hakkı var. KKTC meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilir. Gerek merkezi yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları da eğer alanlarında lisans programı yapmak istiyorsa DGS'ye başvurmak zorunda.

DGS PUANININ HESAPLANMASI

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar 2016-DGS Kılavuzunda yer alan Tablo-A’da belirtilmiştir. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr