MHP’de genel merkezle muhalifler arasında hukuk savaşlarının yaşandığı kurultay tartışmalarına TOMA’ların ve barikatların gölgesi düştü. Kurultay için ortak hareket eden 4 genel başkan adayı Esenboğa Havaalanı yolundaki Büyük Anadolu Oteli’nin önünde buluşarak kurultay çağrısı yaptı. 4 adayın hazırladığı ortak bildiride de “MHP Genel Merkez yönetimi, ülkücü gönüllerde kaybettiği güven ve saygıyı şimdi polis barikatlarında aramaktadır. Balgat’ta kaybettiğini Sögütözü’nden sormaktadır” denildi.

Bahçeli'den tehdit gibi açıklama: Sonu nereye varıyorsa...

“Olağanüstü kurultay krizi”nin yaşandığı MHP’de geçen cuma genel merkez ile muhalifler arasında “hukuk savaşı” yaşamıştı. Son olarak Ankara Valiliği’nden “mahkeme kararları gerekçe gösterilerek, kurultayın yapılamayacağına” yönelik kararı iletilen 4 genel başkan adayı Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ, dün Büyük Anadolu Oteli’nin önündeki alanda “alternatif” bir buluşma gerçekleştirdi. TOMA’ların ve polis bariyerlerinin otele gidişi engellediği buluşmada, binlerce ülkücü toplandı.

Hazirun cetveli imzalatıldı

Ülkücülerin alana gelişinde uzun araç kuyrukları oluştu. Alanın dışındaki bir grup ülkücü yumruklaştı. Otelin önünde toplanan üst kurulu delegelerine kurultaylarda delegelerin imzalaması gereken “hazirun cetveli” imzalatılırken, alanda 900 delegenin bu cetvele imza attığı yönünde anonslar yapıldı. Ancak gün sonunda toplanan imza sayısının 748 olduğu belirtildi.

Türkeş’in kızından destek

Saatler 10.45’i gösterdiğinde önce Koray Aydın, arkasından da Ümit Özdağ, Sinan Oğan ve Meral Akşener alana giriş yaptı. 4 genel başkan adayı otel önündeki TOMA ve barikatların bulunduğu yöne doğru ilerledi. Bu arada büyük bir izdiham yaşandı. Genel başkan adaylarına Alparslan Türkeş’in kızı Çağrı Türkeş de destek verdi. İzdiham yaşanması üzerine Özdağ, bariyerlerin üzerine çıkarak, kalabalığın arka tarafa doğru ilerlemesini istedi. Ardından da Akşener, bariyerlere tutunarak, “Bu hukuksuzluktur. Kolaysa gelin, beni buradan söküp atın” dedi.

Genel Merkez’e desteğe gittiler

MHP Genel Merkezi önünde de ülkücüler sabah saat 10.00’dan itibaren toplanmaya başladı. Buradaki ülkücü kalabalık da “Devletin başına Devlet gelecek”, “Hareketin lideri Devlet Bahçeli” sloganları attılar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli süreci genel merkezdeki makamından izlerken, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, Bahçeli’nin yaşananları “Yazık ben ülkücüyüm diyenlere. Ülkücü camiaya yakışmıyor” sözleriyle değerlendirdiğini kaydetti.

Suç duyurusu yapacağım

Akşener, burada yaptığı konuşmada, “Hukuki olarak burada bulunmanın, en azından bu arkadaşlarımız açısından, onların hukuki olarak suç işlemesinin önüne geçen Vali’nin ve İçişleri Bakanı’nın sorumluluk alarak imzaladığı talimat metnini görmek durumundayız. Aksi olduğu takdirde parmaklarımı demir korkulukların arasından çıkarmayacağım. Olanların siyasi sorumlusu İçişleri Bakanı’dır. Adalet Bakanlığı’nın Genel Müdür Yardımcısı, bir hakim, hukuksuz bir evraka imza atabiliyor. Pazartesi günü Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara Valisi, Ankara Emniyet Müdürü ve o Genel Müdür Yardımcısı hakkında suç duyurusunda bulunacağım.”

Adaylardan oturma eylemi

Alanda, “tutanak krizi” de yaşandı. 4 genel başkan adayı “neden engellendiklerine” dair 25. Ankara İcra Müdürü’nden yazılı tutanak istediklerini ve tutanak verilinceye kadar alandan ayrılmayacaklarını kaydettiler. Daha sonra adaylar bariyerlerin önünde oturma eylemi yaptılar. Özdağ’ın adaylığını destekleyen MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, bariyerlerin önünde dört adayın ortak imzasının bulunduğu bildiriyi okudu. Bildiride özetle şunlar kaydedildi:

“Ülkücü iradeye mahkeme kapılarını göstererek siyasal meşruiyetini tartışılır hale getiren genel merkez yönetimi AKP hükümetinin baskı ve tehditleriyle mahkeme kararlarının uygulanmasını önleyerek hukuki meşruiyetini de yitirmiştir. Genel merkez yönetimi ülkücü gönüllerde kaybettiği güven ve saygıyı şimdi polis barikatlarında aramaktadır. Balgat’ta kaybettiğini Sögütözü’nden sormaktadır. MHP kurultayı bir iç mesele olmaktan çıkmıştır. AKP iktidarı 22 Mayıs’ta yapacağı kongrede parti içi muhalefeti MHP sopasıyla terbiye etmeye çalışmaktadır.”

Başbakan diyecekler

Bildirinin okunmasının ardından Aydın, Özdağ ve Oğan alanı terk etti. Bir süre tutanak bekleyen Akşener de alandan ayrılmadan önce ülkücülere seslenerek “Siz karar verdiniz, diyorsunuz ki ‘Başbakan Meral.’ Allah’ın izniyle görecekler, ‘Başbakan Meral’ diyecekler. Yargıtay, bu kaosun sorumlusu sizsiniz. Kongremizin bu hale gelmesinde o sorumluluğu taşımalısınız. Bu kaosu derhal gidermelisiniz” dedi.

Meral Akşener farkı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr