Türkiye’nin önde gelen endüstriyel mutfak üreticilerinden İnoksan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, “Türkiye’de her şey yolunda olsun sanayiciler üretmeye hazır. Huzur varsa her şey olur. Devletin vergisini veren Türkiye’yi taşıyan, istihdam yaratan ayağıyız. O yüzden devlet bize iyi bakmalı, kollamalı, dinlemeli” dedi.

“Devlet sözümüzü dinlesin demiyoruz, ama sanayicinin sorunlarını dinlemeli” şeklinde konuşan Varlık, hangi hükümet olursa olsun üreten kesmin hizmetlerinin önemsemesi gerektiğine işaret etti. Sadece ellerindeki makinelerle değil fikirleriyle de ülkenin kalkınmasına yardımcı olmak istediklerini anlatan Varlık, “Siyasiler sürekli bize geliyor konuşuyorlar. Artık sanayiciyi dinlemek için toplantı yapsınlar. İletişimi çok önemsiyorum” ifadesini kullandı.

Uzman fabrika

Vehbi Varlık, tek ürün için fabrika kurarak uzmanlaşan bir kurumsal yapı oluşturmayı hedeflediklerini, belirterek Bursa’daki fabrikalarının yanı sıra fırın fabrikası, bulaşık makinesi fabrikası, pişirici fabrikası kurarak üretimde uzmanlaşmaya gideceklerini söyledi. Fabrika kurmak için başta Bursa olmak üzere Kütahya ve çevre illerde yer baktıklarını anlatan Varlık, ilk aşamada kuracakları fırın fabrikası için 10 milyon dolar yatırım yapacaklarını ve 2017’de üretime geçmeyi planladıklarını anlattı.

ABD’de şirkete darbe

Varlık, “Temsilcilik yoluyla bir yere kadar gidebiliyorsunuz, kendimiz işin içinde olursak daha iyi işler çıkaracağımıza inanıyoruz. ABD’de tüm o eyaletlere yayılıp büyük bir atak yapmayı düşünüyoruz. Büyük bir şirket kurarak örgütlenmek istiyoruz. ABD’li şirketlerin bizden istediği örnek ürünler bitti. 1500 adet bulaşık yıkama makinesi ve 200 civarında döner ocağı siparişi var. Ancak tam imzaları atacaktık ki Atatürk Havalimanı’nda bombalar patladı ve gelemediler. Sonra ortalık sakinleşti ABD’li iş ortaklarımız gelecekti bu sefer de 15 Temmuz darbe girişimi oldu. Şu anda bekleme dönemindeyiz. ABD’ye 17 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz. İlk aşamada böyle bir sipariş çok yüksek, imzaları atabilirsek ve sevkıyat başlarsa üretim kapasitemizi de artıracağız” diye konuştu.

İnoksan’ın en fazla ihracatı başta Türki Cumhuriyetleri olmak üzere Afrika ülkeleri, Avrupa ve Uzakdoğu’ya yaptığını anlatan Varlık, uçak düşürme olayından sonra Rusya’daki işlerinin tamamen durduğunu, ancak showroomlarının hâlâ faaliyette olduğunu, işlerin yeniden başlayacağını söyledi. Varlık, Rusya ile ilişkiler iyiye giderse şirket kurma planlarının bulunduğunu aktardı.

66 ülkeye ihracat

Varlık, İnoksan’ın bu yıl 36. yılını kutladığını 5 kıtada 66 ülkeye ihracat yaptıklarını vurgulayarak, sadece ürün satmadıklarını, proje bazlı çalıştıklarını, A’dan Z’ye mutfakların her şeyini yaptıklarını, projesini çizdiklerini, bir muteahhit marka gibi çalıştıklarını ifade etti. Ağırlıklı olarak otel projeleri olmak üzere, hastane ve okul mutfaklarını yaptıklarını, şu anda üretimlerinin yüzde 35’ini ihraç ettiklerini bunu yüzde 50’ye çıkarmayı amaçladıklarını anlatan Varlık, ABD’de yerel bir temsilci ile şirket kuracaklarını, ABD’ye endüstryel mutfak satacaklarını dile getirdi.

Yılı150 milyon TL ciroile kapatacak

Bursa’daki fabrikalarında yılda 2 bin 500 ton sac işlediklerini ve 1 milyon metrekare proje çizdiklerini, milyonlarca ürün ürettiklerini vurgulayan Vehbi Varlık, bu yılı 150 milyon lira ciro ile kapatmayı planladıklarını, şu anda 400 olan çalışan sayılarının planladıkları yeni fabrikalarının devreye girmesi ile 500’e çıkacağını vurguladı. Varlık, Çin pazarına da açılmayı planladıklarını ilk aşamada Çin’deki fuarlara katılıp pazar araştırması yapacaklarını belirterek, İran’a da yeni yeni ürün göndermeye başladıklarını dile getirdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr