Çözüm sürecinin bitmesinin ardından 5 Nisan 2015’ten bu yana kimseyle görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan, kardeşi Mehmet Öcalan aracılığıyla 1.5 yıl sonra kamuoyuna gönderdiği mesajda devlet heyetiyle görüşmelerin sürdüğünü belirterek, “Bizim projelerimiz vardır. Eğer devlet projelere hazırsa biz 6 ayda bitirebiliriz. Eğer devlet samimi olsaydı bu sorun çözülürdü, bu kadar insan ölmezdi. Bu ölümler nedeniyle uyuyamıyorum. Bu kör bir savaştır. Kimsenin kimseyi yeneceği bir savaş değildir. Artık bu kan, gözyaşı dursun. Bir ülkede günde 20-30 kişi ölüyorsa o bayram, bayram değildir” dedi.

Öcalan aydınlara, demokratlara, siyasi partilere sorunun çözümü için çağrı yaptı. İmralı Adası’nda önceki gün ağabeyi PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşen Mehmet Öcalan, dün avukatı Mazlum Dinç ile Diyarbakır’a gitti. Öcalan’dan 1.5 yıldır haber alınamaması nedeniyle 5 Eylül’den bu yana açlık grevi yapan aralarında HDP milletvekillerinin de bulunduğu 50 Kürt siyasetçiyle birlikte basın açıklaması yapıldı. Pazar günü İmralı’da 1.5 saat süren bir görüşme yaptıklarını ifade eden Mehmet Öcalan, ailesinin 2 yıldır, avukatlarının 4 yılı aşkın süredir Öcalan ile görüştürülmediğini belirterek, aile ve avukat görüşmelerinin yasal ve demokratik hak olduğunu söyledi.

'80 YIL DAHA SÜREBİLİR'

Öcalan için “terörist başı” gibi cümleleri kesinlikle kabul etmediklerini söyleyen Mehmet Öcalan, “23 seneden beri barış için bu kanın durması için mücadele ediyor. Biz bu dili kesinlikle kabul etmiyoruz” ifadesini kullandı. Mehmet Öcalan, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın söylediklerini şöyle aktardı: “Tecrit durumu devam ediyor. Durumumda bir sorun yoktur. Bizim projelerimiz vardır. Eğer devlet projelere hazırsa biz 6 ayda bitirebiliriz. Çözüm sürecini biz yok etmedik. Benim yanıma gelen heyete aktardım ve onlar ‘15 gün sonra yine geleceğiz’ dediler. Kürt sorunu 40 yıllık değil 100 yıllık 200 yıllık sorundur. Eğer devlet samimi olsaydı bu sorun çözülürdü, bu kadar insan ölmezdi. Bu ölümler nedeniyle uyuyamıyorum. Bu ölümleri bu ülke hak etmemiştir. Eğer devlet hazırsa iki adamını buraya gönderir. Bu sorun ağır bir sorundur. Bizim projelerimiz hazır. Bu kör bir savaştır. Kimsenin kimseyi yeneceği bir savaş değildir. 30- 40 yıldır devam ediyor. 80 yıl daha devam edecek belki. Artık bu kan, gözyaşı dursun. Bu çözüm tek taraflı olmaz, en büyük taraf devlettir. Eğer çözüm işaret ederlerse bu sorun çözülür. Bayramdır ve bir ülkede günde 20-30 kişi ölüyorsa o bayram, bayram değildir. Bu bayramı kutlarım ama bu durumda ahlaki değildir. Aydınlara, demokratlara, siyasi partilere tüm insanlar bir an önce bu sorunun çözülmesi için hareket etmelidir.”

AÇLIK GREVLERİ SONA ERDİ

Daha sonra açlık grevi eyleminden olan 50 Kürt siyasetçi adına konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, kritik bir süreçten geçildiğini vurguladı. 12 Eylül darbesinin 36. yıldönümüne dikkat çeken Güven, belediyelere kayyım atanmasını eleştirerek, darbelerin devam ettiğini söyledi. Güven, “Hepimizin gözleri önünde bir darbe yaşandı. Bu zihniyeti şiddetle kınıyoruz. Darbeler çözüm değildir. Bugün Kurban Bayramı. Bu bayramda daha çok dayanışma ve birlik esas alınır ama biz maalesef halk olarak bayramı mezar başında geçiriyoruz” dedi. Milletvekilleri, siyasetçiler, yazar ve sanatçılarla açlık grevine Öcalan’dan haber alınanaması nedeniyle başlandığını anımsatan Güven, “Evet bugün bir haber aldık, halk olarak derin bir nefes aldık. Bundan sonra da özgürlüğüne kavuşması, tecridin ortadan kalkması için mücadele devam edecek. Açlık grevi bitse dahi alanlarda meydanlarda olacağız. Darbelere karşı direniş meşrudur ve direneceğiz. Sayın Öcalan’ın öncelikle özgürlüğüne kavuşması gerekiyor. Sayın Öcalan’dan haber aldık. Bugün burada açlık grevini sonlandırıyoruz. Bundan sonra mücadelemize her alanda devam edeceğiz” diye konuştu.

 

KÜRT SİYASETÇİLER: BARIŞIN İLK ADIMI OLSUN

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Beştaş: Açıklama bu karanlık günlerden çıkış için küçük de olsa bir umut verdi. Gelecek için umut verdi. Özellikle İmralı’da bu savaşın çözüm olmadığına dönük mesajlar da çok değerlidir. Umarız muhataplar da bu mesajı doğru değerlendirir.

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer: Olumlu bir mesajdı. Gereken bir mesajdı. Yanlıştan erken dönüldü. Aklıselimin galip gelmesi sevindirici. Umarız ki son bir buçuk yıl içinde ortaya çıkan kanlı süreçten geri dönülür. Daha önce devam eden müzakere zeminine dönülür.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım: Toplumsal barışı güçlendirecek gerekli adımların diyalog ve müzakere yoluyla gelişebileceğini söylüyoruz. Bu görüşme ve gelen mesajların da bunun ilk adımı olmasını temenni ediyoruz.

78’liler Girişimi Diyarbakır Sözcüsu Gani Alkan: Gelen mesaj gerçekten sevindirici oldu. Bugün 12 Eylül ve bizler de 12 Eylül’ü yaşayan insanlarız. Ancak belediyelere atanan kayyımlarla 12 Eylül’ü katbekat aşan bir darbe girişimi oldu. Halkın iradesi yok sayıldı. Bu kara günün ardından Öcalan’dan gelen mesaj biraz rahatlattı.Temennimiz Öcalan ile görüşmelerin devam ettirilmesiyle Kürt sorununun da çözümüne dair günlerin gelmesidir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr