Erdoğan'ın uygulamalarını hicveden videonun Ankara tarafından eleştirilmesine Alman medyası yanıt vermeye devam ediyor. Der Spiegel, Erdoğan’ı öfkeyle kükrerken ve yumruğunu sallarken resmetti. Merkel’i de cüce olarak canlandırdı.

Alman devlet kanalında yayımlanan bir mizah programında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın anti demokratik uygulamalarını hicveden videonun Ankara’nın şimşeklerini çekmesi üzerine medyadan misliyle yanıt geldi. Alman basınının amiral gemisi olan Der Spiegel dergisi, bu haftaki kapağına çarpıcı bir çizimle Erdoğan’ı taşıdı. Kapakta “Korkunç dost” başlığı ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özgürlük ve demokrasiye karşı savaşı” spotu altında devasa boyutlarda çizilen Erdoğan gözlerini faltaşı gibi açmış, öfkeyle kükrerken ve yumruğunu sallarken resmediliyor. Ancak kaba etine “Basın” yazılı gazete kâğıdından uçak saplanmış vaziyette.

 

Bedbaht cüce Merkel

Dev Erdoğan’ın yumruğu altında cüce boyutunda çizilen Almanya Başbakanı Angela Merkel ise bir elinde içinden Avro’lar fışkıran bir çanta tutarken diğer eliyle yüzünü kapamış halde. Erdoğan ile vardığı milyarlarca Avro’luk sığınmacı anlaşmasından sonra Merkel, adeta “Ben ne yaptım? Nedir bu başıma gelen felaket” soruları içinden geçerken “mağlup ve bedbaht” gösteriliyor.

 

Boğaziçi’nin vahşi adamı

Der Spiegel kapak konusunu işlediği haber analize de “Der wilde Mann vom Bosporus” (Boğaziçi’nin vahşi/ilkel adamı) başlığını attı. Altbaşlıkta “Almanya ve AB sığınmacı krizini çözsün diye Recep Tayyip Erdoğan’a teslim oldu. Şimdi bir hiciv vakası sayesinde Türk cumhurbaşkanının nasıl bir zihniyete sahip olduğu anlaşılıyor. Onu gerçekten tanıyan, her şeyden önce Avrupa için ciddi ciddi korkmalı” eleştirisini getirdi. Haber analizde Erdoğan’ın medyaya yönelik kapatma, yargılama, hapsetme politikaları Zaman’dan Cumhuriyet gazetelerine uzanan örneklerle aktarıldı. Der Spiegel’in kapak dosyasını Twitter’da ilk duyuranlardan biri de, derginin Ankara tarafından çalışma izni uzatılmadığı için Türkiye’den ayrılmak zorunda kalan muhabiri Hasnain Kazim oldu.

 

Erdmann: Müdahale yansıyandan fazla

Bu kapak yüzünden de Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann’ın Türk Dışişleri’ne çağrılabileceğini öngören Der Spiegel, dün sitesinden Ankara’nın Almanya’daki yayınlara yönelik müdahalesinin kamuoyuna yansıyandan daha fazla olduğunu duyurdu. Erdmann son olarak Almanya’nın NDR kanalında yayımlanan “extra 3” adlı mizah programının “Erdowie, Erdowo, Erdowann” isimli şarkısı ve videoklibi sebebiyle Türk Dışişleri’ne çağrılmıştı. Spiegel’e göre Alman büyükelçinin bu yıl Türk Dışişleri’ne çağrılma sayısı üç. Haberde, Büyükelçi’nin bugüne dek bilinmeyen çağrılma sebeplerinden birinin de, “Ermeni Soykırımı”na ilişkin öğretmenlere dağıtılan bir kitapçık olduğunu aktardı. Erdmann’ın Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün duruşmasına katılması ve “extra 3” programında Erdoğan’ı hicveden video nedeniyle 2 kez daha Dışişleri’ne çağrıldığı belirtildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr