Samsun'da 1 Eylül’de başlayan balık sezonunu fırtına vurdu. Havanın kapalı ve yağışlı olması nedeniyle gırgır teknesi ile denize açılamayan balıkçılar, sabaha karşı fırtınaya rağmen trollerle balık avına çıktı. İlk gün istavrit ve mezgit avlayan balıkçılar, palamut için fırtınanın dinmesini ve gırgırların da denize açılmasını bekliyor.

Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Birliği Başkanı Atıf Malkoç, denizde olduklarını fırtına nedeniyle balık avlamakta zorlandıklarını anlatırken şöyle dedi:

"Palamut avında kullandığımız gırgır teknelerimiz kıyıda kaldı. Denizde fırtına var. Şu an Batı ve Doğu Karadeniz'deki tüm balıkçılar gırgırlarını kıyıya demirlemiş durumda. Trollerle avcılık yapıyoruz. Denizde balık bol miktarda var. İlk gün istavrit ve mezgit tezgahlardaki yerini alacak. Fırtınanın dinmesinin ardından gırgır teknelerinin denize açılmasıyla birlikte palamut da bol miktarda tezgahta olacak. Çünkü denizde balık var."

Sabahın ilk ışıkları ile birlikte Samsun Balık Hali'ne getirilen istavrit ve mezgitler açık artırma ile satıldı. Kasalara konularak kamyonlara yüklenen balıklar, Karadeniz başta olmak üzere Türkiye'nin bir çok noktasında tezgahtaki yerini almak üzere yola çıktı. Samsunlu balıkçı İbrahim Canikli, şöyle dedi:

"Denizde fırtına vardı. Ancak, buna rağmen bol miktarda balık avı yapıldı. Denizde balık var. Bu sezon vatandaşlarımız, bol miktarda istavrit, kalkan, lüfer, mezgit, barbun yiyecek. İlk gün palamut tanesi 6-12 TL, istavritin kilosu 7-12 TL, mezgitin kilosu 15-20 TL, barbunun 20-25 TL ve kalkanın kilosu da 70 TL'den satılıyor."

ORDU'DA BALIKÇILAR AV SEZONUNU AÇTI

Ordu'un Fatsa İlçesi Yalıköy Mahallesi Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen törenle balık avı sezonu açıldı. Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen yeni balık av sezonu açılışında konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Ersin Soydan, "Ülkemizde yıllık ortalama 600 bin ton balık üretimi yapılmaktadır. 2015 yılı içerisinde 430 bin ton avcılık yoluyla, 240 bin ton da yetiştiricilik yoluyla balık üretimi yapılmıştır. Bunun ülkemize katkısı yaklaşık 3.8 milyar TL'dir. Karadeniz bölgesi ülkemizde avcılık yoluyla üretilen balığın yüzde 80'nin sağlamaktır. Yani ülkemiz balıkçılığında Karadenizin önemi büyüktür. Kazasız belasız bol bereketli bir sezon olmasını diliyorum" dedi.

SİNOP’TA BALIKÇILIK AV SEZONU 'MUTLULUK FESTİVALİ' İLE AÇILDI

Sinop İskelesi'ndeki programa Sinop Valisi Kemal Cirit, Sinop AKP Milletvekili Nazım Maviş, Sinop CHP Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, İstanbul Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve çok sayıda kişi katıldı. Vali Kemal Cirit, 2016-17 av sezonunun bol kazançlı geçmesini dilediğini belirterek şöyle dedi:

"Balıkçılarımız umuyorum ki mutlu dönerler. Karadeniz balıkçılık alanında kendisini kabul ettirmiş bir bölge. Geçtiğimiz yıl ilimizde 25 tonluk balık avcılığı yapıldı. Bu sene rekolte beklentimiz çok daha yüksek. Umuyorum ki balıkçılar mutlu ve mesut olarak dönecekler.

Tekirdağlı balıkçılar av sezonunu açtı

Tekirdağ’da av yasağının sona ermesiyle, balıkçılar Kumbağ Limanı’nda düzenlenen geniş katılımlı programla denize açılarak balık avı sezonuna başladı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen balık sezonu açılış törenine, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, AKP İl Başkanı Cüneyt Yüksel, CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Tekirdağ Emniyet Müdürü Halil Turan Erol katıldı. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, balık sezonunun bereketli geçmesi temenni ederek, “Vira bismillah diyorum, ağlarınız bol olsun, gönlünüz sevgiyle dolsun, her şey gönlünüzce olsun” dedi. Halk oyunları gösterisinin ardından av sezonunun bereketli geçmesi için dua edildi. Daha sonra limanda hazır bekleyen büyük balıkçı tekneleri, havai fişeklerle denize açıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr