Sigorta brokerliği ve risk yönetimi şirketi Marsh, artan navlun ücretlerine karşı kapsamlı bir risk yönetimi çalışması hazırladı. Marsh Marine Cargo ekibi, web tabanlı “MarshCargo Online Sertifika” sistemi ile hızlı ve etkili operasyonel hizmet vermeye başladı.

Marsh’ın nakliye sigortaları çalışmasına göre, dünyada “Marine” başlığı altında düzenlenen nakliyat sigortalarının 2015 yılı prim üretimi 32,6 milyar dolara ulaştı ve bunun içinde nakliyat sigortalarının payı yüzde 52’ye yakın. Türkiye’de ise nakliyat sigortaları prim üretimi Kasım 2015 tarihi itibarıyla 156 milyon dolar dolayında.

Hasar prim oranı arttı

2004’ten beri tutulan istatistiklerle ortalama yüzde 70 oranında seyreden hasar prim oranının Tianjin patlaması nedeniyle geçtiğimiz yıl yüzde 85’e yükseldiği ifade ediliyor. Bu büyük hasarın yanı sıra kargo hırsızlığı, depodan sebepsiz kaybolmalar gibi hasarlarda artış eğilimine dikkat çekiliyor. Navlun ücretlerinde giderek artan masrafların altı çizilen Marsh çalışmasında, Çin’in ithalat talebinin zayıflaması ve taşıma kapasitelerindeki artış nedeniyle navlun ücretlerinin baskı altında olduğu aktarıldı. Gemi ve limanlarda büyük kümüller ile sovtaj ve enkaz kaldırma maliyetlerinin her geçen gün yükselmesi de dikkat çekiyor. Bu ortamda risk yönetimi ve hasar süreçlerinin incelenmesi, risk iyileştirme önerileri, ürün veya endüstri deneyimli eksper ihtiyacı, hızlı ve etkin hasar ödemesi ve hızlı poliçe hizmeti talep ediliyor. Marsh Marine Cargo ekibi, bu kapsamda broker, müşteri temsilcileri ve hasar ekibiyle sigortalılara destek veriyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr