Tuzla Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, 22 Mart 2016'da Deniz Harp Okulu'na ait askeri alanda kalan 8 bin metrekarenin Milli Savunma Bakanlığı'ndan kendilerine tahsis edilmesini istediği ve bu talebin kabul edildiği iddiasına Deniz Harp Okulu Komutanlığı'ndan açıklama geldi.

İşte Deniz Harp Okulu Komutanlığı'ndan gelen açıklama;

Sayın yetkili,

"www.cumhuriyet.com.tr" adlı sitenizde 27 Kasım 2016 tarihinde yayınlanan “Deniz Harp Okulu Kışlası İçin Flaş Karar” başlıklı yazıda; Deniz Harp Okulu yerleşkesinden 3 bin 400 metre karelik alanın kamulaştırıldığı, bitişiğindeki hazine arazisi ile birleştirilerek imara açıldığı belirtilmektedir. Bununla birlikte konunun 15 Temmuz menfur darbe girişiminin ardından askeri alanların şehir dışına taşınması ile ilişkilendirilmesinin gerçeği yansıtmadığı ve olumsuz bir algı yarattığı değerlendirilmektedir. Kamuoyunun doğru olarak bilgilendirilmesi maksadıyla haberi tamamlayıcı ve açıklayıcı nitelikteki bilgiler aşağıda sunulmuştur.

1. Deniz Harp Okulu yerleşkesi içerisinde konuşlu bulunan ve 1985 yılında kurulmuş olan Barbaros İlköğretim Okulu hem lojmanlarda ikâmet eden personelin hem de Tuzla’da ikâmet eden sivil vatandaşların çocuklarına eğitim-öğretim imkânı sağlamaktadır.

2. Barbaros İlköğretim Okulunun;

a. Ailelerin ve öğrenci servislerinin askeri yerleşkeye giriş-çıkışları nedeniyle oluşan güvenlik zafiyetinin giderilmesi,

b. Yeni inşa edilen askeri lojmanlar ile birlikte 1985 yılından bu yana artan ihtiyacı karşılayamaz hale gelmesi nedeniyle kapasitenin artırılması,

maksadıyla Komutanlık dış sınırında yerleşim alanı ile komşu boş bir araziye taşınması planlanmış ve konuya ilişkin ilk olarak 2011 yılında Deniz Harp Okulunca yazışmalar yapılarak bir çalışma başlatılmıştır.

3. Öte yandan, 2012 yılında yapılan kanuni düzenlemeler ile zorunlu eğitimin 12 yıla (4+4+4) çıkarılmasıyla ilkokul ve ortaokulların fiziken ayrımı uygulaması yeni bina ihtiyacını gündeme getirmiştir.

4. Tüm bu gelişmeler neticesinde Barbaros İlkokulu’nun, Deniz Harp Okulu’nda askeri tesislerin yoğun olarak konuşlu bulunduğu alan dışına nakledilmesi ve kapasitesinin arttırılması için Tuzla Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 20 Mayıs 2013 tarihinde Milli Savunma Bakanlığına tahsisli olan 9 pafta 1050 ve 1112 parsellerden 8000 metrekarelik alanın ayrılarak, söz konusu alanın Milli Eğitim Bakanlığına okul yapımı amacıyla tahsis edilmesi talep edilmiştir. Bahse konu talep Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca 17 Eylül 2013 tarihinde uygun görülmüştür.

5. Bu kapsamda; İstanbul Anadolu Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığınca Tuzla Belediyesi Başkanlığından 23 Ekim 2014 tarihli ve 89712 sayılı yazı ile 1050, 1112 parseller arasındaki kadastral yolun parsellere dahil edilmesi (yoldan ihdas), parsellerin birleştirilmesi (tevhid) ve 8000 metrekarelik bir alanın ayrılması (ifraz) konusunda “encümen kararı” alınması talep edilmiştir. Ancak, 1/5000 ölçekli imar planında bölge askeri alan olarak tanımlı olduğundan, Tuzla Belediyesi tarafından bu plandaki söz konusu alanın eğitim alanı olarak ayrılması maksadıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesinden talepte bulunulmuştur.

6. Arazinin imar planı değişikliğine ilişkin sürecin halen devam etmesi nedeniyle devir işlemi henüz tamamlanamamıştır. Sürecin tamamlanmasını müteakip Barbaros İlkokulu ve Ortaokulu’nun inşası maksadıyla, arazi Milli Savunma Bakanlığı tarafından Milli Eğitim Bakanlığına devredilecektir.

7. Buna göre; yeni okul Deniz Harp Okulu’na bitişik daha büyük ve daha elverişli bir alanda Milli Eğitim Bakanlığı kriterlerine ve kalite standartlarına uygun bir şekilde inşa edilecektir. Mevcut okul binası da Deniz Harp Okulu Komutanlığı tarafından kullanılacaktır.

8. Görüldüğü üzere; Barbaros İlkokulu’nun naklinin 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan menfur darbe girişimi ve sonrasındaki süreçle herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.

9. Sonuç olarak; kamuoyunda yanlış bir algıya mahal vermemek maksadıyla söz konusu haberinize ilişkin yukarıda belirtilen tamamlayıcı bilgiler ışığında 5187 sayılı Basın Kanununun 14’üncü maddesine atfen bir düzeltme yazısı yayımlamanızı ve söz konusu düzeltme yazınızın üç gün içerisinde, 27 Kasım 2016 tarihli nüshanızda olduğu gibi aynı sayfa ve sütunlarda, aynı puntolarla ve aynı şekilde yayımlamanızı, her türlü yasal hakkımız saklı kalmak kaydıyla bildiririz.

10. Müteakip dönemde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile ilgili yapacağınız haberlerde Komutanlığımız ile koordine kurarak daha kapsamlı ve daha doğru bilgilere yer vermenizi saygılarımızla rica ederiz.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı

İBB'den Deniz Harp Okulu Kışlası için flaş karar

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr