Darbe girişiminin ardından olağanüstü hal uygulamasıyla devre dışı kalan TBMM’de hükümet henüz birinci yılı bitmeyen 26. dönemde denetimden kaçtı. Muhalefetin hükümete yönelttiği ortalama her 100 önergeden yaklaşık 8’i yasal zamanında yanıtlandı. Denetimden kaçan ilk üç bakanlık sırasıyla Kültür ve Turizm, Adalet, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlıkları oldu.

1 Kasım seçimlerinden sonra başlayan 26. dönemde AKP hükümeti TBMM çatısı altında muhalefetin denetim faaliyeti kapsamında yönelttiği soru önergelerini rekor oranda yanıtsız bıraktı. TBMM Başkanlığı’nın açıkladığı verilere göre; 26. dönemde muhalefetin yönelttiği toplam 6 bin 387 yazılı soru önergesinden yalnızca 440’ı yasal süresi (3 ay) içinde ilgili bakanlıklar tarafından yanıtlandı. Soru önergelerinden 1661’ine ise yasal süresi geçtikten sonra cevap verildi.

 

Uyarı yazısı alan bakanlıklar

TBMM Başkanlığı soru önergelerine yasal süre içerisinde yanıt vermeyen bakanlıklara toplamda 5 bin 801 kere dikkat çekme yazısı gönderdi. TBMM Başkanlığı’nın dikkat çekme yazısı gönderilen bakanlıklar arasında ilk sırayı 1375 yazıyla Başbakanlık, ikinci sırayı 695 yazıyla İçişleri Bakanlığı, üçüncü sırayı ise 570 yazıyla Milli Eğitim Bakanlığı aldı. 26. dönemde TBMM Baş- kanlığı tarafından en az dikkat yazı- sı gönderilen bakanlıklar ise sırasıyla Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş oldu. 26. dönemde 1509 önergeyle Başbakanlık en fazla soru önergesinin muhattabı oldu. Başbakanlığın ardından Milli Eğitim Bakanlığı 608 önergeyle ikinci sırada yer aldı.

 

Rekortmen bakanlıklar

TBMM Başkanlığı, bakanlıkların soru önergelerine “yasal süre içerisinde” ve “yasal süre geçtikten sonra yanıtlananların” dışında “hiç cevaplandırmama” oranlarını da paylaştı. Buna göre parlamento denetimden kaçan bakanlıkların soru önergelerini hiç cevaplandırmama oranlarına göre sıralaması şöyle:

“Kültür Bakanlığı yüzde 89.25; Adalet Bakanlığı yüzde 79.75; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlı- ğı yüzde 78.59; Sağlık Bakanlığı yüzde 78.30; İçişleri Bakanlığı yüzde 77.40; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yüzde 75.65; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yüzde 75.56, Başbakan Yardımcılığı (Numan Kurtulmuş) yüzde 71.05.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr