ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak üzere Washington’a gidecek olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmeyeceğini yazdı. İstanbul- Washington mahreçli habere göre, Obama’nın Erdoğan’la ikili görüşmeyi reddetmesi, Türkiye’deki “muhalefete ve Kürt isyancılara yönelik baskılar konusundaki endişelerini‘” yansıtıyor.

Obama yerine Biden

Gazeteye konuşan ABD yönetimi yetkililerinin, Obama’nın “Türklerce finansmanı yapılan Maryland’daki camiyi beraber açma teklifini reddettiğini ve Türk muhatabı ile birebir resmi görüşme planları bulunmadığını” söylediği aktarılıyor. Türk yetkililerin aylardır Washington’daki buluşmayı ayarlamaya çalıştığı, ancak Beyaz Saray’ın Obama yerine yardımcısı Joe Biden’ın Erdoğan ile görüşmesine karar verdiği belirtiliyor.

‘Demokrasiyi çürüttü’

Obama ve Erdoğan’ın kasımdaki G-20 zirvesinde buluştuğunu, şubatta telefonda görüştüğünü hatırlatan yetkililer, “Başkan çok az dünya lideriyle bu kadar düzenli görüşüyor. Erdoğan dışlanmıyor” dese de uzmanların görüşü farklı.

Center for American Progress düşünce kuruluşundan Max Hoffman, “Beyaz Saray Erdoğan’a hoşgeldin demediğini gösteriyor’’ diyor. Hoffman’a göre Washington’da Erdoğan’ın “Türkiye demokrasisini kendi kişisel hedefleri için çürüttüğü” kanaati hâkim. Mart 2010’da yine Washington’da yapılan nükleer zirvede o dönem başbakan olan Erdoğan, Obama ile hem ikili, hem de dönemin Brezilya lideri Lula da Silva’yla birlikte üçlü görüşme yapmıştı. Bu kez cumhurbaşkanı olarak zirveye katılan Erdoğan’a, daha uçağa binmeden Obama’nın kendisini görmeyeceği WSJ üzerinden iletildi. Görünen o ki beklentiler yükselmesin isteniyor.

ANALİSTLER:

‘Erdoğan izole ediliyor'

Howard Eissenstat (St. Lawrence Üniversitesi’nde Ortadoğu tarihi hocası, Türkiye analizleri ile biliniyor): Washington’da hiç kimse Erdoğan’ı ödüllendirme konusunda heyecanlı değil. Erdoğan’ın izolasyonuna vurgu yapmak isteniyor.

Soner Çağaptay (Washington’daki Yakın Doğu Çalışmaları düşünce kuruluşu uzmanı): “Gezi’nin bastırılış biçimi, basın özgürlüğüne karşı adımlar ve Mısır ile Suriye gibi ülkelerde Türkiye’nin İslamcıları destekleyen politikaları, Obama’nın Erdoğan’a duyduğu empatik muhabbeti ciddi biçimde aşınmaya uğrattı.’

Cenk Sidar (Washington merkezli Sidar Global’ın başkanı): “Bu ilişkinin kötüye doğru evrimi AKP’nin demokrasi ve özgürlükler konusundaki tavrıyla ilgili. Obama’nın en güvendiği 5 liderden “fiyasko” olarak adlandırdığı ve görüşme taleplerini reddettiği bir lidere dönüşmek Gezi sürecinden sonraki politikalarla ayrı düşünülemez. BAKP’nin Gezi sonrası dönemde gayri-resmi kanallar üzerinden ABD’yi kendi seçmenini kemikleştirmek için bir ‘düşman’ olarak pozisyonlanması da var.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr