Halkların Demokratik Partisi (HDP) Selahattin Demirtaş hakkında, 3 aydır sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur için yaptığı yürüyüş çağrısı nedeniyle soruşturma başlatıldı.

Selahattin Demirtaş hakkında soruşturma başlatıldı

Soruşturma, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıldı. Soruşturma kapsamında Demirtaş’ın dün yaptığı konuşmaların kayıtları incelemeye alındı.

Soruşturmayı, Terör Suçları Soruşturma Bürosu yürütüyor. İncelemede suç unsuru bulunması halinde Demirtaş’ın dokunulmazlığının kaldırılması için Adalet Bakanlığı’na fezleke gönderilecek.

Demirtaş’ın çağrısı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Üç aydır şehrin ortasında 24 saat bir savaş yürütülmesini olağan bir durum olarak görmüyoruz. Tüm Diyarbakır halkı Sur’daki ablukanın kalkması için ayakta olmalıdır. Çarşamba saat 16.00’da herkes bulunduğu yerden Sur’a doğru yürümelidir. Mahalle ve ilçelerden bu demokratik bir haktır,” demişti.

“Soruşturma neye dayanarak açıldı?”

Sur için yaptığı çağrı nedeniyle Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’nın hakkında soruşturma başlattığı HDP Eş Genel Başkanı, Özgür Gün TV’de karara dair şunları söyledi:

“Şehir tümden yıkılmış durumda. Diyarbakır halkının da buna tepki gösterme hakkı vardı. Bu açıdan soruşturma neye dayanarak açılmıştır bilmiyorum. Şiddet eylemine başvurmadan, kimsenin canına kastedilmeden demokratik bir çağrı yaptık ve bunun da arkasındayız. Buna karşı AKP hükümeti ve devlet kurumları buna suç gibi yaklaşıyor. Aslında Sur’da yapılanın kendisi suçtur. Barikatlar, hendekler yasadışı olabilir. Ama tankla, topla sivil yerleşim yerlerinde bu saldılar yapılamaz, insanlar göçe zorlanamaz. Devlette yasalara uymak zorundadır, ısrarla asker ve polis operasyonlarını sürdürmek doğru değil.

“Biz barışçıl siyasetimize devam edeceğiz. Buradaki barışçıl nöbeti de buna dair bir eylemselliktir. Kendi şehrimizde gözümüzün önünde katliam yaşanmasına müsamaha gösteremeyiz. Herkesin yaşam hakkı kutsaldır anlayışındayız. Diyalog ve müzakere kanalları ile barışa davet ediyoruz. Biz kimseyi savaşa davet etmiyoruz. Asıl savaş isteyen AKP hükümetidir. Eğer bir soruşturma açılacaksa onlara açılması gerekiyor. Bu açıdan niye soruşturma açıldığını merak ediyoruz doğrusu.”

“Savaşa karşı protesto suç ilan edilemez”

Bugün de imc tv’ye konuşan Demirtaş, çağrısını yineleyerek, “Biz insanlarımızı hiç kimsenin canına ve malına zarar vermeden, ancak kararlı bir şekilde savaşa karşı protesto hakkını kullanmaya davet ettik. Bu konuda hiçbir yasadışılık yoktur. Savaşa karşı bir protesto yasadışı ve suç ilan edilemez; buna karşı olmak suçtur ve yasadışıdır,” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr