Hakkari'de partisinin il kongresinde konuşan Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu eleştirdi. Erdoğan ve Davutoğlu'nun HDP'ye yönelik 'Türkiye partisi olamadı' sözlerine tepki gösteren Demirtaş, şunları söyledi: "HDP. Türkiye partisi olama sözü verdi, ama olamadı diyor. Ona hatırlatmak istiyorum. Senin Türkiye dediğin; meydanlarda tek dil, tek millet diye bağırdığın Türkiye değildir. Sen faşizm sloganlarını haykırıyorsun. Tek dil, tek millet sloganı faşizmin sloganıdır. Almanya'da da Yahudileri soykırımdan geçiren Hitlerin Nazi partisinin sloganıdır tek dil, tek millet. Onlar da aynı sloganı kullanıyorlardı."

Demirtaş, kendilerinden 'tek dil ve tek millete biat etmelerinin' istendiğini söylediği konuşmasını şöyle sürdürdü:   "Ben de onlara Hakkari'den, bir Kürdistan şehrinden cevap veriyorum. Siz, 'tek dil ve tek millet' deyince Türkiye partisi olmuyorsunuz. Bildiğimiz faşist parti oluyorsunuz. AKP zihniyeti bugün Hitlerin Nazi faşizminin Türkiye'deki temsilcisi haline gelmiştir. 'Tek dil' dedikleri dil örneğin eğer Türkçe ise Kürtlerin dili ne olacak? Kürtçe nereye girecek bu tek dilliliğin içerisinde. 'Tek millet' dedikleri eğer Türk ise, Kürt halkı nereye sığdırılacak. Veya diğer inançlar Türkiye'de onlarca halk var, ulus var, anadil var. Bunlar nereye sığacak, hiç bir yere. 'HDP Türkiye patisi olmadı' derken, HDP niye bizim gibi faşist olmadı diyorlar. İşte bunların Türkiyelilikten anladıkları budur. Biz Türkiyelilikten tam da şunu anlatmaya çalıştık. Türkiye'de sadece tek bir dil yoktur. Başka diller vardır."

"YÜKSEKOVA'DA SAVAŞ POLİTİKASI"

Hakkari'den rekor oy almalarının hazmedilemediğini ileri süren Selahattin Demirtaş, "Bugün Yüksekova'da hala savaş politikasının yürütülmesinin nedeni budur. Hendek ve barikat değildir. 7 Haziran'da Kürt halkının uzattığı elin Türkiye'nin batısında tutulmuş olmasıdır. Onları panikleten de budur" diye konuştu. Operasyonları eleştirirken "Korkuyla, tehditle , ölümle, kanla , gözyaşıyla partimizin yükselişini durdurma kararı verdiler" diyen Demirtaş, "Türkiye'de inanın ki, nerde bir bomba, nerde bir silah patlıyorsa bunun politik siyasi sorumlusu AKP'dir. Bundan emin olmazsak bunu sırf bir partiyi yıpratmak için asla söylemeyiz. Siyasette yenileceklerini ve yenildiklerini gördüler savaş istediler. Zannediyorlar ki Gever'de (Yüksekova) katliam yapılınca AKP orda birinci parti olacak. Zannediyorlar ki, Colemerg (Hakkari) halkı bütün bu hükümet teröründen korkup bir anda hepsi AKP'li olma kararı alacak. Hafızaları yok. Tarih bilmiyorlar. 90'ları, 80'leri sanki yaşamadık zannediyorlar" diye konuştu.   Selahattin Demirtaş, Kürt halkını tamamıyla terörist ilan edilmesine, şehirlerin yakıp yıkıp halkın göçe zorlanmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Hakkari'de aralarında belediye başkanlarının da olduğu 11 kişinin, 15 ile 17 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını eleştiren Demirtaş, "Bu zulmü yapan zalimlere bizi affedin mi diyeceğiz? Biz yanlış yapmadık ki, barış istemek suç değil ki, öyle yanlış da anlaşılmasın, ben öyle silahlı direnişten de bahsetmiyorum. Siz korkuyla bizi teslim almaya çalıştığınız her yerde onurlu dik duruşumuzla elimizde ne imkan varsa faşizme karşı direnmekten söz ediyorum. AKP'nin memuru, hizmetlisi değiliz. Halkımızın seçilmiş hizmetkarlarıyız" dedi.

"DERDİ ENSAR VAKFI'NI KORUMAK"

Selahattin Demirtaş, Karaman'daki 'cinsel istismar' olayına da değinen Demirtaş, "Çocuklara tecavüz vakası ile ilgili AKP'deki yaklaşımı görüyorsunuz. Aman AKP'nin vakıflarına zarar gelmesin diye. Elinden gelen korumacılığı ahlaksızca sündürüyorlar. Bu mudur Müslümanlık, insanlık bu mu? Hukuk bu mu?" diye sordu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nun Ensar Vakfı'nı koruduğu görüşünü savunan Demirtaş, "45 çocuğa bir öğretmenin tecavüz ettiği ortaya çıkacak ve bunlar üstünü kapatmak için elbirliğiyle hareket edecekler. Böyle bir anlayış Türkiye'yi yönetiyor. Bu işten sorumlu olan bakanı gördünüz. Çıktı dedi ki 'Bir kere oldu diye bu vakfı karalayamazsınız.' İnanın ki yerin dibine girdim. Ya bir kadın, bir anne ve bunun sorumlusu olan bakan 45 çocuğa tecavüz edilmiş onun derdi Ensar Vakfı'nı korumak. Siz nasıl insansınız ya? Siz ne zaman bu kadar vicdansız ve ahlaksız oldunuz" dedi.

Sümbül Mahallesi'ndeki Tekser Mevkii Otogar salonunda gerçekleştirilen HDP il kongresine Demirtaş'tan başka, HDP Van Milletvekili Bedia Özgekçe, HDP ve DBP il, ilçe yöneticileri ve bazı belediye eş başkanları, kentteki sivil toplum kuruluşu ve partililer katıldı.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr