HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, mevcut çatışmalar ve seküler söylemden dolayı partinin bölünme noktasına geldiğini iddia eden Altan Tan’a, “Biz dinci bir parti değiliz olmayacağız da. Ha dinci partiler yok mu? Var. Arzu eden orada siyaset yapar” diye yanıt verdi.

HDP’nin muhafazakâr ve dindar kimliğiyle bilinen milletvekili Altan Tan, Kürt halkının hem PKK, hem de devlete öfkeli olduğunu söyleyerek partide bir yol ayrımına gelindiğini ve yeni bir parti kurulabileceğini söylemişti.

Partisinnin İstanbul il teşkilatı tarafından düzenlenen iftara katılan HDP lideri, Tan’ı isim vermeden eleştirdi ve “Yol ayrımına gelen biz değiliz. Çizgimiz olduğu yerde. 7 Haziran’da 1 Kasım’da halka ne söylediysek aynı noktadayız. Yolunu şaşıranlar kendileri bulacaktır” dedi.

Laikliği tehdit değil, kendi inancımızın güvencesi olarak görebilmeliyiz

Demirtaş HDP’de Müslüman Kürtlerin temsiliyeti yok demenin vicdansızlık olduğunu söyleyerek, “HDP’deki Müslüman Kürtlerin en üst düzeydeki temsiliyeti benim. Bizler bütün farklılıklarla birlikte olabildiğimiz için güçlüyüz. Biz dinci bir parti değiliz olmayacağız da. Ha dinci partiler yok mu? Var. Arzu eden orada siyaset yapar. Irkçı partiler yok mu? Var. Arzu eden orada siyaset yapar. Ama biz bütün farklılıkları temsil edeceğiz” dedi.

HDP’nin her kesimin temsiliyetini, aynı oranda savunabilen bir parti olduğunu söyleyen Demirtaş, şöyle devam etti: “Faşizan bir anlayışla topluma kendi mezhebini, dinini dayatan tekbirci anlayışla mücadele ettiğimiz için biz HDP’yiz. Farklılığımız budur. Bunu yitirdiğimiz anda biz HDP olmaktan çıkarız. Ve bugün Müslümanların en büyük garantisi de budur. Diğer inançlarla eşit ve özgür bir şekilde yaşayabilmektir. Laikliği bir tehdit olarak görmek yerine kendi inancımızın bir güvencesi olarak görebildiğimiz ve bunu özgürce hayata geçirdiğimiz zaman biz inançlarımızı koruyabiliriz.”

Eleştirilmeyecek bir parti değiliz

HDP’nin bu anlayışı savunarak 6 milyon oy aldığını belirten Demirtaş, “Ne söylediysek aynı noktadayız. Yolunu şaşıranlar kendileri bulacaktır. Hele partimize saldırının bu kadar yoğun olduğu dönemde bizim birliğe ihtiyacımız var. Dört dörtlük ya da eleştirilmeyecek bir parti değiliz. Ama partimizin eleştiri karar mekanizmalarının dışında davranmak, ne parti programına, ne siyasi ahlaka, ne de disipline uyar. Herkes bunu gözeterek davranmak zorunda. Bu parti kişilerle var olmadı kişilerle de var olmaz” dedi.

HDP lideri, üç kişinin katil zanlısı Atalay Filiz’le fotoğraf çektiren polisler üzerinden emniyet teşkilatını da eleştirdi: “Üç kişi bir araya gelse copla, panzerle, gazla ezmeye çalışıyorlar. Ama bir katil yakalandı, komiserinden emniyet müdür yardımcısına kadar herkes hatıra fotoğrafı çekmek için sıraya giriyor. Emniyetin yarısı bunlardan oluşuyor işte. Vatandaş size mi güvenerek huzur ve güven içinde yaşayacak.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr