HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye’nin Kürtlerle çatışmasının tüm bölgeyi etkileyen uluslararası bir soruna dönüştüğünü söyledi. Avrupa Parlamentosu’ndaki Kürt konferansına katıldığı Brüksel’de Reuters’a konuşan Demirtaş, “Türkiyedeki iç barış sadece Türkiye‘yi ilgilendiren bir konu değil, Suriye sorunu ve Avrupa’daki mülteci sorunu ile doğrudan bağlantılı” dedi. Demirtaş, uluslararası toplumu hükümete ve PKK’ye ateşkes ve müzakerelere dönülmesi için ısrarlı bir şekilde çağrı yapmaya çağırdı.

Abluka altındaki Güneydoğu kentlerinde 70’i çocuk yaklaşık 200 sivilin hayatını kaybettiğini ve yüz binlerce insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirten HDP lideri, “PKK’nin yol açtığı sivil ölümler varsa bunların da ortaya çıkmasını istiyoruz” dedi.

Başkanlık sistemi ile demokratik özerklik talebinin bir araya gelip gelemeyeceği sorusu üzerine Demirtaş şunları söyledi: “Bu iki konu birbiriyle tamamen alakasız, çünkü biz otonomiyi sadece Güneydoğu için savunmuyoruz. Bizim için başkanlık da, parlamenter sistem de veya yerel yönetim de demokrasiyle bağlantılıyken anlamlıdır. O nedenle herhangi bir tek adam rejimi, otoriter rejimi desteklemek asla olamaz.”

PYD’siz olmaz

Cenevre’ye PYD’nin davet edilmemesine de değinen Demirtaş, “IŞİD’e karşı en etkili başarıyı elde etmiş olanlar PYD etrafında toplanmış olan güçler ve ağırlıklı olarak Kürtlerdir. Bu gerçeği kabul etmeden Cenevre’de çözüm aramak boşa kürek çekmektir. PYD düşmanlığı Kürt düşmanlığına dönüşmüş durumda. Türkiye bu konuda objektif düşünemiyor, tepkisel reflekslerle geleceği doğru olmayan bir dış politika uyguluyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr