HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak’ın Cizre ilçesindeki yaralı krizinin aşılması için Mardin’de girişimlerini sürdürüyor. Dün Kızıltepe ilçesine giden Demirtaş, Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Türk, HDP Mardin İl Eşbaşkanı Musa Alkan, Kızıltepe Belediye Eşbaşkanı İsmail Ası ile birlikte, Kızıltepe Belediyesi’nde basın toplantısı düzenledi. Demirtaş, “İçişleri Bakanlığı koordinesinde ambulanslar binaya kadar gidecek, yaralıları alacaktı. Dün (önceki gün) yine aynı senaryo tekrarlandı. Ambulanslar ana caddeye kadar gittiler, orada durduruldu. Sokağa tank atışlarıyla birlikte çatışma görüntüsü ve mizansen yaratıldı. ‘Güvenliğinizi sağlamamız mümkün değil’ diyerek ambulansları engellediler” dedi.

Cizre’de başka bir binada 9 kişinin öldüğünü söyleyen Demirtaş, “Bize ulaşan bilgilere göre, o binada yangın çıktığı ve insanların olduğu şeklindedir. Karşılaşılan durum ilk trajedi ve ilk hukuksuzluk değil. İnsanlığın en dibe vurduğu dönemi yaşıyor AKP. 5 kişilik grupla sağlık ekiplerini alacağız diyoruz, gitmeye hazırız diyoruz, günlerdir izin verilmiyor. Şırnak Valisi dahil hepsi çok iyi biliyorlar ki orada sivil insanlar var” dedi.

Her akşam saat 19.00’daki eylem çağrısını yineleyen Demirtaş, güvenlik bürokrasisi ve ordunun bölgede inisiyatifi ele geçirmiş durumda olduğunu da vurguladı. Demirtaş, “Hükümet bir darbeyle devrilmiş haberleri yok. Ordu inisiyatifi ele almış durumda. ‘Çık’ dese de çıkmıyor, ‘dur’ dese de durmuyor. ‘Başbakan Mardin’e geldiğinde mutlaka sokağa çıkma yasağının kalkması gerekir’ denildi, kalkmıyor. O’nu takan yok. Saray’ın, Genelkurmay’ın başında olduğu Gladyo devrede. Psikolojisi bozuk, herkesi tehdit olarak gören güvenlik gücünü göndermişler. Herkesi öldürmek isteyen bir ekiple operasyon yapıyorlar” dedi.

Ailelerin eli kolu bağlı

Cizre’deki yaralılara ulaşmak için dün bir kez daha Nusaybin’den yola çıkan grup ilçenin çıkışında engellendi. Polis gruba gaz bombaları ve basınçlı su ile müdahale etti. Cizre’de haber alınamayan yaralıların aileleri ise tedirgin. DBP PM üyesi Mehmet Yavuzel’in annesi Hanım Yavuzel, oğlunun iki bacağının da kırık olduğunu ve 7 gündür haber alamadıklarını belirterek, “Vicdan sahibi herkese sesleniyorum. Evladımı kurtarsınlar. O kadar feryat ediyorum, sesimi duyan yok” dedi. Azadiya Welat gazetesinin Yazıişleri Müdürü 19 yaşındaki Rohat Aktaş’ın annesi Meliha Aktaş da “IŞİD için bile sağlık koridoru açıldı. Beni bıraksınlar ben gidip alayım” dedi. Durumu ağır olan 25 yaşındaki Sakine Sirey’ın ablası Taybet Çetinkaya ise kardeşinin hemşirelik okuduğunu ve Cizre’de olaylar çıkınca “yardımım dokunabilir”’ düşüncesiyle Cizre’ye gittiğini söyledi. Kardeşiyle en son 7 gün önce görüştüklerini belirten Çetinkaya şunları söyledi: “Suçu neyse ben üstleneyim yeter ki kardeşimi kurtarayım. Çok çaresizim, anne babama söyleyecek sözüm kalmadı.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr