Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ukrayna'ya giderken açıklamalarda bulundu. Davutoğlu YPG'nin Azez'den uzaklaştırıldığını, örgütün Fırat'ın batısına geçişine izin vermeyeceklerini söyledi. Davutoğlu, Suriye'ye kara operasyonu düzenleneceği iddialarına da yanıt verdi.

Salih Müslim'in "geri adım atılmayacak" açıklamasına cevap veren Başbakan Davutoğlu "geri adım atılmayacak denmesinin anlamı yok. YPG Azez'den uzaklaştırıldı. Azez'in düşmesine izin vermeyecegiz" dedi.

YPG'nin Firat'ın batısı Afrin'in doğusuna geçmeyeceğini söyleyen Davutoğlu, Türkiye'nin kendi güvenliğini korumak icin her türlü tedbiri alacağını vurguladı.

 

YPG'nin Miniğ Havaalanı'na girmesi

YPG'nın Miniğ Havalanı'na girmesini değerlendiren Başbakan Davutoğlu "çekilmezlerse o havaalanı kullanılmaz hale gelecek" diye uyardı.

 

Kara operasyonu iddiaları

Suriye'ye kara operasyonu iddiaları ve Rusya'nın "3. Dünya Savaşı çıkar" açıklamalarına değinen Davutoğlu şu ifadeleri kullandı: "Savaşa giriyoruz girdik gibi spekülasyonları kesinlikle gündemde tutmamak lazım. Rusya tarafindan bilinçli bir algı operasyonu yapılıyor, dünya savaşı cikabilir diye. Rusya bunu gündemde tutarak dünyayı tedirgin etmeye çalışıyor. Kendi politikalarini dikte etmeye çalışıyor. Bizim böyle bir algı operasyonuna gelmememiz lazım. Kimsenin savaş çığlığı lobisi oluşturması doğru değil. Türkiye gerekli gördüğü tedbirleri alır, ancak pozitif siyasi atmosferin etkilenmemesine özen gösterir."

Davutoğlu "5 sene sonunda artık Suriye'de bu ortamın sona ermesi icin kara operasyonu zorunlu mu" sorusuna "Rusya'nin havadan yaptığı saldırılar durmali, alanda rejim ve DEAŞ dışında Suriye halkının temsilcisi olan gruplar desteklenmeli ve barış sureci desteklenmeli" yanıtını verdi.

 

"Bombardıman dursun" çağrılarına cevap

Davutoğlu "Türkiye'nin YPG'ye yönelik bombardımanı dursun" çağrılarına da cevap verdi. YPG'ye yönelik bu çağrıların bir anlamı olduğunun altını çizen Davutoğlu "YPG Rusya'nın Suriye'deki enstrümanı. Bunu uluslararası kamuoyu dogru okumalı. Eger doğru okunmazsa ilerde daha büyük sıkıntılar doğurur" diye konuştu.

 

Cenevre görüşmeleri

Davutoğlu YPG'nin Cenevre görüşmelerine katılması tartışmalarıyla ilgili "YPG masaya rejim safinda gelebilir ama muhalefet safinda değil" dedi.

 

Kılıçdaroğluna yanıt

"CHP HDP'leşiyor" tespitini yapan Başbakan Davutoğlu o anlamda Kiliçdaroğlu'na safını belirlesin dediğini belirtti.

CHP'li Selin Sayek Böke'ye de destek veren Başbakan "Türkiye'de müslüman, hristiyan, türk, kürt kim olursa olsun tüm vatandaslar eşittir. Selin hanımın açıklamaları dogru, desteklenlemeli" ifadelerini kullandı.

 

Cumhurbaşkanı-Gül görüşmesi

Davutoğlu Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesiyle de ilgili de yorum yaptı. Gül'ün Cumhurbaşkanı ve AKP'lilerle görüşmesinin doğal olduğunu söyleyen Davutoğlu "Arınç ve diğer arkadaşların açıklamalarının parti içinde konuşulması gerektiği görüşündeyim. Hiç bir zaman AK Parti üzerinden spekülasyon yapilmasina izin vermem. Herkesi dinler konuşurum. Hiçbir arkadaşımız partinin bütünlüğünü bozacak tavra girmez" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr