Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 1 saat 40 dakika süren görüşmesinin ardından olağanüstü kongre kararı alınması, dünya medyasında da geniş yankı uyandırdı.

The New York Times gazetesi, “Başbakan Davutoğlu, Erdoğan'la kan davasında kenara çekiliyor. Davutoğlu'nun kararı, Erdoğan ile iktidar mücadelesinin ardından geldi" başlığını kullandığı haberde, “Erdoğan, kendi gücünü artırmak için Başbakan Davutoğlu'nun AKPlideri olarak yetkilerini azaltma girişiminde bulundu" görüşüne yer verildi.

Financial Times

Gazetenin Türkiye muhabiri Mehul Srivastava'nın imzasını taşıyan Financial Times'ın internet sayfasındaki kapsamlı haberin başlığı, "Kriz görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu istifa yolunda".

Financial Times'a konuşan iki kaynak, Başbakan Davutoğlu'nun AKP'yi olağanüstü kongreye götürmeyi planladığını ve bu kongrede genel başkanlığa aday olmayacağını söylemiş. Bu durumda Davutoğlu önümüzdeki haftalarda başbakanlığı da bırakmış olacak.

Gazeteye göre dünkü görüşmenin konusu, 'Davutoğlu'nun ülkenin seçilmiş lideri olarak bağımsızlığıydı".

"Görüşme Sayın Erdoğan'ın, mevcut konumuna karşın, esasında tüm muhaliflerinden kurtulmak ve hükümeti tamamen kontrol altında tutmak için yeterli güce sahip olduğunu gösterdi" demiş Financial Times.

'Davutoğlu'nun kararı değişebilir'

Financial Times'a konuşan ve adı açıklanmayan bir kişi ise Davutoğlu'nun kararının değişebileceğini, bunun da partide ne kadar desteğe sahip olduğunu ölçme girişiminin sonucuna bağlı olduğunu söylemiş.

Gazetenin haberinde, Davutoğlu'nun nihayetinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın medyadaki ve meclisteki destekçilerine üstünlük sağlayamadığı belirtiliyor.

Haberden bazı satırlar şöyle: "Davutoğlu'nun potansiyel halefleri arasında; ismi artık kapatılan 2013'teki yolsuzluk soruşturmasında geçen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji Bakanı ve Cumhurbaşkanının damadı Berat Albayrak ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın adı geçiyor. Üç isim de Cumhurbaşkanına sadık kişiler olarak görülüyor."

Erdoğan-Davutoğlu görüşmesinin ardından Türk Lirasının Amerikan Doları karşısında yüzde 4,5; borsada hisse senetlerinin de ortalama yüzde 2'den fazla değer kaybettiği de vurgulanmış Financial Times'taki haberde.

Başbakan Davutoğlu'nun ekibinden bir kişi Financial Times'a yaptığı açıklamada, "Gün boyunca, Başbakanın sorunu Cumhurbaşkanına saygı çerçevesinde çözeceği yolunda büyük umut vardı" demiş.

"ERDOĞAN ANAYASAL YETKİLERİNE SAYGILI OLURSA..."

Habere bakılırsa Davutoğlu, Erdoğan'la görüşmeye giderken danışmanlarına, Cumhurbaşkanının kendisinin anayasal yetkilerine saygılı olması halinde, ona bu yıl yapılacak olan referandumda yeniden destek vereceğini söylemiş.
Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşme sonrası taraflardan açıklama yapılmazken, Başbakana yakın bir kaynak Financial Times'a şu yorumda bulunmuş:

"Samimi ama sonuçsuz bir görüşmeydi."

Financial Times; Erdoğan ve Davutoğlu'nun aylardır tartıştıkları konulardan bazılarını; 'akademisyenlerin ve gazetecilerin tutuksuz yargılanmaları', 'ayrılıkçı Kürtlerle görüşmelere başlanması', 'bağımsız bir Merkez Bankası Başkanı'nın atanması' ve 'AB'nin giderek daha fazla kucaklanması' olarak sıralamış.

'Davutoğlu, yeterli desteğe sahip değildi'

Teneo Intelligence'dan Türkiye uzmanı Wolfango Piccoli'ye göre ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB'yle varılan anlaşmayı, Başbakan Davutoğlu'nun kendi güç alanını yaratma çabası olarak gördü:

"Gerilim bir 'iktidar mücadelesi' olarak yansıtılsa da, Başbakan Davuroğlu esasında ne partisinde ne Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın otoritesine meydan okuyabilmek için yeterli desteğe sahip değildi."

Piccoli'nin bu yorumuna yer veren Financial Times muhabiri Mehul Srivastava, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin 50 yıldan uzun süredir gördüğü en popüler lider olduğunu da eklemiş haberinde.

Washington Post 

Washington Post ise krizi  ‘Türk cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki gerginlik şu yüzüne çıktı’  başlığı ile gördü. Erdoğan ile Davutoğlu arasında süregelen gerginliğin iki tarafça da şimdiye kadar inkar edildiğini anımsatan gazete,  “Siyasi gözlemcilere göre, ülkenin güçlü lideri Erdoğan, Davutoğlu’nun yerine  ‘arka koltukta’  oturmaya razı olacak başka birini getirmek istiyor”  diye yazdı.  

REUTERS

Siyasi kaynaklara göre; Türkiye’de iktidardaki AKP, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu kongrede değiştirmeye hazırlanıyor. AKP’den kıdemli yetkililer, Davutoğlu’nun aday olmayacağı, olağanüstü bir kongre düzenleneceğini söyledi.

INDEPENDENT

Başbakan Davutoğlu, iddialara göre, AKP kongresinde görevinden alınacak. Türkiye’de hükümet Davutoğlu’nun değiştirilmesinin yakın olduğu yönündeki iddiaların ardından çalkantı içinde. Davutoğlu, Başbakanlık’tan alınırsa, muhtemelen Erdoğan’a daha sadık biriyle değiştirilecek.

DAVUTOĞLU'NUN AYRILIŞI RUS BASININDA

Ria Novosti: "Türkiye Başbakanı görevinden alınabilir"

AKP yakın zamanda olağanüstüsü kongreye gidecek. Türkiye Başbakanı bu sefer aday olmayacak.
Olağanüstü kongre düzenleme kararı dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görüşmesinde alındı.

Eho Moskvı: "Ahmet Davutoğlu yakında koltuğunu bırakabilir"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün yaklaşık 2 saat süren görüşmesinin ardından Davutoğlu'nun görevi bırakacağı haberleri yayılmaya başladı. AKP'nin yakın zamanda olağanüstü kongre düzenleyeceği bildirildi.

İtar Tass: "AKP Mayıs sonunda kongre düzenleyecek"

AKP, Mayıs ayı sonunda yeni başkanını seçmek için olağanüstü kongre düzenleyecek.
Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun aday olmayacağı bildirildi.

Rossiyskaya Sluzhba Novostey: Erdoğan, Davutoğlu'nu görevden alabilir

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu görevden alabilir. Bunun sebebinin ilişkilerdeki kriz olabileceği belirtildi.

Vedomosti: Türkiye Başbakanı iki hafta içerisinde görevini bırakabilir

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Mayıs’ta düzenlenmesi planlanan olağanüstü kongrede görevini kaybedebilir

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr