Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kültürel Kalkınma Programı Toplantısı'nda konuşuyor. Davutoğlu, AKM'nin değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek "Taksim Meydanı üzerinde 2013’te yaşadığımız olaylara bakarak da ifade ediyorum. İdeolojik görüş ayrılıklarına bakarak değerlendirmemek lazım. İstanbul’un güzel bir meydana ihtiyacı var. Ama Taksim ve civarında bunu görmek mümkün değil. Kent bilinciyle buna bakacağız. AKM hem statik problemler yaşanan hem de hukuki sorunlar yaşanan bir konu" dedi. İstanbul'un daha güzel meydanlara iğtiyacı olduğunu belirterek "Oraya İstanbul’un ihtiyacı olan büyük bir sanat merkezi yine istişare ederek yapılmasını konuşmak durumundayız. Yeni kutuplaşmalara sebebiyet vermeden hep beraber değerlendirelim. AKM de dahil olmak üzere İstanbul meydanlarının güzelleştirilmesi bir amaç olmalı" diye konuştu.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Eskiden akıl kelimesi gündeme geldiğinde sadece rasyonelite değil, onun yürek boyutu da gündeme gelirdi. Güzele aşık olabilmesi insanın farkıdır. Gönlümüze yansımayan bir şiir, şiir niteliği taşıyabilir mi?

Tüm sanatlar insan doğasını en güzel şekilde yansıtmak için sergilenirler. İnsanoğlunu diğer varlıklardan ayıran en temel vasıf estetik bilgisinin olmasıdır. Estetikten soyutlanmış bir siyasetin de anlamı olmadığı görüşündeyim. Büyük saldırılar haline gelen Moğol göçlerini düşünün. Siyaset estetistikle bir araya geldiği zaman güzelleşir. Bizim dünyamızda sanatçı siyasetçi ilişkisi birliktelik ve birbiri ile dünyayı güzelleştirme çabasının bir sonucudur.

"Eylem planı hazırladık"

Bu çerçevede sizlerle çok kez daha bir araya geleceğiz. Hep insani kalkınma ile kültürel kalkınmanın ayrılmaz parçalar olduğunu belirtirim. Biz kalkınma kavramının içini salt ekonomik kalkınma ile değil kültürel kalkınma anlamında da değerlendiriyoruz. Niceliksel kalkınma hamlelerine yeni nesil reformlarla kültürel boyutu daha derinlikli şekilde yerleştirme kararı aldık. Sizinle de istişare etmek üzere bir eylem planı hazırladık. Esas itibariyle bugün bir araya gelişimiz üzerinde çalıştığımız bir eylem planına sizleri dahil etmek.

İlişkimiz davet eden edilen ilişki değil, 4 yıl ve daha sonraki yıllara yansıyacak bir ortak çabaya davettir. Birlikte yapacağız. Birlikte mücadele edeceğiz. Geliniz birlikte hayatımızı daha da güzelleştirelim.

Hz. Mevlana'nın güzel beyitleri Anadolu'nun en bunalımlı günlerinde yazmıştır. Bizim devlet adamı olarak en önemli görevimiz toplumun huzurunu teslim etmek ve yaygınlaştırmaktır.

"Geliniz siyaseti, devlet dilini güzelleştirelim"

Geliniz siyaseti, devlet dilini güzelleştirelim. Her türlü hayat tarzına saygı içinde birlikte yaşama kültürünü sağlayalım.  

14 yıllık başarılarımızın arkasında ahde vefa ve söze sadakat var.

Mısır Medeniyeti gibi köklü bir coğrafya 400 yıl boyunca İstanbul'dan kontrol edildi. Hükümetimizin eylem planında bütün bu unsurların yansımana önem verdik. Bu unsurların hepsini kapsayan ünite şehir hayatıdır.

"Bir ülkenin gücünün göstergesi"

Vatandaşlarımızın hak ve özgrlük alanlarını geliştiren pek çok adım attık. Güçlü ülke sadece askeri anlamda güçlü ülke demek değildir. Tarihi ve kültürel değerlerine verdiği değerler de bir ülkenin gücünün göstergesidir.

Bir medeniyetin değerlerinin taşıyıcısı tabiki insandır ve bunun içerisinde de sanatkarlardır. Biz hükümet olarak her alanda vatandaşlarımızın hizmetnde olmayı sonuna kadar sürdüreceğiz. Medeniyetimizin en önemli nişanı şehirlerdir.

"Pek çok projeye imza attık"

Şehit kimliği olan çok sayıda kimliği var. Şehirlerimizin her birisine gittiğimizde o şehri aşkla sevecek bir unsur bulurum. Güzeli gördüğünüzde o güzellikle birleşiyorsunuz. Bizim şehirlerimiz de bu güzelliği bizlere sunuyor. 2023 vizyonumuz doğrultusunda şehirlerimizi müreffeh şehirler halinde getirmek istiyoruz. Altyapı konut ve ulaşım alanında şehirlerimiz adına bir çok projeye imza attık. Medeniyet değerlerimize sahip çıktık onları geleceğe taşımaya devam edeceğiz.

Külütrel Kalakınma Eylem planımızın çatısı 8 ana stratejik alandan oluşur. Her biri aynı zamanda bir hedeftir. Şehirlerimizdeki tarihi miras tarumar edildi. Bunların ihyası hepimiz için en büyük görevdir. Diyarbakır'da tarihi yapılar terör örgütleri tarafından barbarca tahrip edildi. Şehirlerimiz kültürel ihya planımızın odak noktaları olacak.

"Kitap kokusunun her ele sinmesi lazım"

Başkent Ankara'da Anadolu Kültür Merkezi'ni inşa edeceğiz. Müzeciliğin teşviki için gerekli adımları atacağız. Her ilimizin büyük bir kütüphaneye sahip olması için çalışacağız. Her şehrimizde şehrin ana sembollerinden biri olacak şekilde kütüphaneler inşa edeceğiz. Hayatımda taşıdığım hiçbir çanta içinde kitap olmadan taşınmadı. Buradan bütün gençlerimize mnereye giderlerse gitsinler yanlarında bir kitap bulunudrmalarını tavsiye ederim. Biz kitap kokusuyla büyüdük. Kitap kokusunun her ele sinmesi lazım.

"Özel tiyatrolara 9 milyon lira destek"

Rami Kütüphanesi projesini hayata geçireceğiz. Türkiye'nin en büyük kütüphanesi yapacağız. Külütrel mirasımızın geleceğe aktarılması için dijital bir çalışma yapacağız. Külütrel hayatın zenginleştirilmezi için 81 ilimize en az bir tiyatro sahnesi kazandıracağız. 2016 yılında özel tiyatrolara 9 milyon lira destek vereceğiz. Önümüzdeki dönemlerde inşallah, kültür bütçemiz sürekli artarak ilerleyecek.

"Gencebay: İçim kahkaha atıyor"

"Çok güzel ifade ettiniz. Düşüncelerimi ifade edecek olan bu ses beni ifade etmiyor. Çok moralli cümleler söylediniz, gerçekleşeceğine inanan biri olaarak, gerçekleşmediği için içinde bulunduğumuz şartları aktarmak istiyorum. Müzik sektörümüz çökmek üzeredir. Sebebi sanatçıyı yaşat ki sanat yaşasın, sanatı üreten sanatçıdır. Sanatçılarımızın çok büyük çoğunluğu yaşama zorluğu çekmektedir. Rahmet eylesin Allah, Atilla Özdemiroğlu gururundan dolayı bazı şeyleri söyleyemiyordu. İhtiyaçlarını yapamıyordu, bizler de yanındaydık. Çok zorluklar içinde onu kaybettik. Özdemiroğlu ülkemizin müzik alanında en önemli müzik adamlarından biriydi. Olması gereken bir yerde olamadı hiçbir zaman. Sanatçının ne sağlık ne de emeklilik güvencesi yoktur. Merhum Alparslan Türkeş’in sunduğu alınan bir kanun nedeniyle kişi sanaçtı adı altında emekliliğe sevk edilmiştir. Sanıyorum bunun üçte biri sanatçıydı ve sonra iptal edildi bu. Son derece önemlidir, yapacağınızı söylediğiniz için içim kahkaha atıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr