Başbakan Ahmet Davutoğlu, Artuklu Üniversitesi'nde düzenlenen Kardeşlik Buluşmaları Mardin Konferansı'nda "Terörle Mücadele Eylem Planı"nı açıkladı. Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:

- Mardin insanlık tarihinin hülasası bir şehirdir. Görünüşte küçüktür ama her sokağını keşfettiğinizde tüm insanlığı kuşatır. Derinliğinde bütün bir insanlık birikimini kuşatmış olarak sizi keşfeder. 2001'de ilk kez Mardin'e ailemle geldiğimde Kızıltepe'de güneş batmak üzeredeydi. Aynı hisleri 1983'de Kudüs'e gittiğimde hissetmiştim. Ne zaman Mardin'e geldiğimde içimde tefekkür, yalnızlaşma hissi uyanmıştır.

- Hep beraber Diyanet İşleri Başkanımızla birlikte o güzel anı yaşadığımızda Mardin'in birleştirici ruhunu keşfetmiştim. Bu birleştirici ruh tam hissettiğimiz ruhun ta kendisi. Mardin 7 iklim, 7 dinin, 7 kültürün yaşadığı şehirdir. Kimse kimseye bir şey dikte etmeden karşılıklı saygı içinde yaşamayı Mardin öğretti. Mardin'in çoğulculuğuna ihtiyaç hissediyoruz. Mardin 7 bin yıllık geçmişiyle diğer şehirlere kapı açar. Mardin'i anlayan Konya'yı, Diyarbakır'ı, İstanbul'u, Kudüs'ü, Saraybosna'yı anlar. Mardin bir anahtardır.

- Mardin Hz. Ömer tarafından fethedildi. Hz. Ömer Mısır'ı, Kahire'yi, Irak'ı, İran'ı Medine'nin ruhuyla buluşturmuştu. Eşitlik ruhuydu. İnsanların Adem'in çocukları olarak bir diğerine eşit olduğu ruhuydu. Bütün bu coğrafyayı bütünleştirdi. Ortadoğu kavramına hep eleştirel yaklaşmışımdır.

- Bir birleştirici ruha daha ihtiyaç hissedildiğinde Sultan Alparslan'ın kavimleri aşkla buluştu ve bu coğrafyadaki ruh Mardin'de birleşti. Bu birleştirici ruh Anadolu kültürü dediğimiz büyük eşiği birlikte kurdu. Sonra Haçlılar geldi, parçalamak için. Bu sefer Selahattin Eyyubi ruhu harekete geçti, hatta Artuk Bey harekete geçti.

- Alparslan'ın ordusunda bir Kürt olmak ile Selahattin Eyyubi'nin ordusunda bir Türk olmak arasında bir fark var mı? Bakanlar Kurulu toplantısını besmele ile açtığımda hep hamd ederim. Sol tarafımda bir Kürt çocuğu Mehmet Şimşek oturur. Diğer tarafımda Numan Kurtulmuş. Diğer tarafta Balkanlardan gelen Mehmet Müezzinoğlu. Bu topraklarda Anadolu, Kafkas, Balkan çocukları birleşti.

- Türkiye Cumhuriyeti sıradan bir devlet değildir. Bu devlet herhangi bir etnik kimlik üzerine kurulmadı. Şehit olanlar namusu için ayağa kalkanların kahramanlık destanı üzerinde yükseldi Kahramanmaraş'ta.

- Tek parti ideolojisiyle birleştirici ruha savaş açanlar, kadim medeniyetimize savaş açanlar inancımıza hikmetimize savaş açtı. Tek tipçi, retçi anlayış karşısında yeni bir ruha ihtiyaç var. Zorlu çileli geçti bu yüzyıl. Dedelerimiz her cephede son kaleyi feth etmek için savaştı.

- Daha sonra yine bir bölen parçalayan ortaya çıktı. Bunun adı PKK terör örgütüydü. Yeni bir ruha ihtiyaç vardı. İşte biz AK Parti olarak tarih sahnesine çıktığımızda tek bir şeyi hedefledik. 1071'in birleştirici ruhu.

- Tekrar Türkiye'yi son kaleyi ayağa kaldırmanın tek yolu insan harmanını bir araya getirmektir. Demokrasiyle bütün bu insanlarımızın iradesini hakim kılmamız gerekiyor. Yasakların yolsuzlukların, yoksulluğun olduğu bir Türkiye vardı. Olağanüstü hali kaldırdık.

- TRT Kürdi'yi kurduk. Artuklu başta olmak üzere bir çok üniversitemizde Kürtçe eğitimleri verildi. Eğer güzel şeyler söyleniyorsa Yunus Emre'nin türkçesi ile Ahmedi Hani'nin güzel Kürtçesi arasında fark yok.

- Bizim için Rize'ye hizmet etmekle Mardin'e hizmet etmek arasında bir fark yok. Bu topraklarda her aziz vatandaşın Hakkari'de ne kadar hakkı varsa Edirne'de de o kadar hakkı vardır.

- Bir hanım arkadaşımız bana şöyle anlatmıştı. Babam PKK'ya karşı çıktığı için şehit edildi. Daha sonra ben Şivan Perver dinledim diye gözaltına alındım. Süleymaniye'de Kürt kardşelerime Kürtçe bir iki söz söyledim. O zaman toplanan insanlar gözyaşlarına boğuldu. Bir Türkmen çocuğuna Kürtçe yakışmaz mı hem de çok güzel yakışır.

- Silahlar bırakılacak güzel şeyler olacaktı. Birleştirici ruhu durdurmak için devreye girdiler, Gezi provokasyonunu yaptılar, sonra da yurt dışına çıkışlar durdu.Daha sonra PKK silah bırakmadı. Birileri kulaklarına bir şey fısıldadı. Başka şeyler vaat ettiler. Ben Başbakanlığı devralırken Cumhurbaşkanımın benden iki isteği vardı. Bir çözüm süreci diğeri ise paralelle mücadele.

- 17-25 Aralık'ta başka komplolar kumpaslar kuruldu.

- Biz çözüm iradesine bağlıydık. Ama daha çok bağlı olduğumuz şey milli iradedir, borçlu olduğumuz şey de milli iradedir.

- 6-7 Ekim'de Kobani'yi bahane eden olaylar çıkardılar, anladık ki amaç Türkiyelileşmek değil, amaç başka.

- 23 Temmuz'dan bu yana terörle mücadele bağlamında ciddi bir sınavdan geçiyoruz. Sykes-Picot Anlaşması'nın 100. yılındayız.

- Buradan bütün vatandaşlarıma seslenmek istiyorum, 2016 yılı birleştirici ruhumuzun bir parçası olsun. Parçalayan Moğol, Haçlı zihniyetinin sonu olsun.

- Biz geçici hükümet dönemi başbakanı olarak talimat verirken zihnimde tek şey vardı, son kaleyi yıkmak isteyenlere karşı bu ülkenin birliğini korumaktı. Kim vatandaşın canını, malını, namusunu tehdit ederse gereken yapılacak dedik.

- Kandil'deki mühimmat depoları tasfiye ettik. Değişik şehirlerinden haraç toplamak için yapılan işkenceler. Gencecik fidanların apartmanlardan atılması gibi nice şikayetler. Bunlar yaşanırken biz sessiz kalamazdık.

- Güvenlik birimlerine talimat verirken aklımızda tek düşünce vardı; son kaleyi korumak.

- Değişik şehirlerden haraç toplamak amacıyla işkenceye maruzbırakılan nice insanlardan mektuplar aldım.

- 10 temel esasa dayalı eylem planı hazırladık.

- Eylem planımızın birinci unsuru psikolojik unsur. Millet ve devlet arasındaki farkları tamamen ortadan kaldıracağız.

- Planın ikinci önemli ayağı kamu düzenini inşa etmek. Kamu düzenini kim tehdit ederse etsin mutlak surette durdurulacak ve engellenecektir.

- Planın üçüncü ayağı kapsamlı bir demokratik reform süreci. Ne istiyorsanız Ankara'da konuşacak zemin var, gencecik çocukları hendeklere koyarak bir şey elde edemezsiniz.

- Planın dördüncü unsuru; terörle mücadelede oluşan yaraları sarmak için sosyal seferberlik ilan ediyoruz. Her aileye tek tek destek sağlayacağız. Evinden çıkmak zorunda kalan kardeşlerimize kira yardımı yapılıyor ve yapılacak, ihtiyaçları karşılanacak. Hastanelerimizi ve sağlık tesislerimizi en iyi şekilde tekrar imar edeceğiz. Terörden etkilenen öğrencilerimize yurtlarda barınma imkanı sağlayacağız, gençlik ve kardeşlik kampları kuracağız.

- Planın beşinci unsuru; 13 yılda ayağa kaldırdığımız bölge ekonomisini daha da güçlendireceğiz. Vatandaşımızın kaybını telafi edeceğiz. Esnaf ve sanatkarımızın, çiftçimizin bütün ödemeleri ertelenecek, hepsine kredi sağlanacak. İstihdamı artırmak için yeni hamle başlatacağız. Bütün hava terminallerini yeniledik, onlar ne yaptı, yenilediğimiz havaalanına saldırdılar. Kamu düzeni sağlanır ve ekonomik kalkınma olursa kendilerinin bölgedeki ağa babalık döneminin biteceğini biliyorlar.

- Planın altıncı önemli ayağı, mekanın yeniden inşaası olacak. Buna kentsel dönüşüm diyorlar ben öyle tanımlamıyorum.

- Planın yedinci ayağı; etkin bir ileşitim stratejisi uygulayacağız. Algı operasyonlarına karşı iletişim birimleri oluşturacağız.

- Yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek ama yapılan her harcama da etkin bir şekilde denetlenecek.

- Artık muhatap halkın ta kendisidir. Herkesin saygı duyduğu kişilerden istişare meclisleri kuracağız. Herkesle muhutap olacağız ama elinde silah olanı muhatap almayacağız.

- Planın onuncu unsuru; tüm Ortadoğu'da kapsamlı birleştirici ruh hareketi başlatıyoruz.

- Bütün milletime ve kardeş halklara sesleniyorum; omuz omuza gelin ve birleşin, ayağa kalkın ve birleşin.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr