Londra’daki Suriye yardım konferansının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Ahmet Davutoğlu, "Cenevre’den bir dahaki sefere de olumlu bir mesaj çıkmazsa gelecekte de çözüme katkı sağlamayan birçok donörler konferansı yaparız. Daha fazla harcamak zorunda kalırız. Harcama yapmak önemli değil. Daha önemlisi Suriye halkının hayatları ve duyguları." dedi.

Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacı sayısının her geçen gün arttığını ifade eden Ahmet Davutoğlu, bu kişilere verdikleri destek hakkında ayrıntılı bilgi aktardı. Başbakan Davutoğlu, bugün yapılan toplam taahhüt kadar parayı sadece Türkiye’deki kamplarda yaşayan Suriyeliler için harcadıklarını ifade etti.

Sığınmacılara açık kapı politikasını sürdüreceklerini ifade eden Ahmet Davutoğlu, Halep’ten gelen endişe verici haberlere değindi. Rus uçaklarının Halep’i son üç gündür havadan bombaladığını ve alanda da rejim güçleri ile yabancı savaşçıların Halep’e saldırdığını belirten Davutoğlu, Türkiye’den Halep’e insani yardım koridorunun kesildiğini vurguladı. Davutoğlu, “İçim ağlayarak söylüyorum ki, bu koridor, yabancı savaşçılar ve Rus savaş uçaklarının desteklediği rejim güçlerinin işgali altındadır.” dedi. Davutoğlu, Halep’in kuşatma altına alınarak açlıktan ölüme mahkum etmek istendiğini kaydetti.

Başbakan Davutoğlu, bir insani felaketten BM Güvenlik Konseyi'nin sorumlu olacağını ve Suriye muhalefetini Cenevre'de müzakere masasına oturmaya da kimsenin ikna edemeyeceğini söyledi. Davutoğlu, son iki haftadır muhalifleri masaya oturmaya ikna etmek için büyük çaba sarf ettiklerini fakat şimdi bunun daha zor olacağını vurguladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr