Cumhuriyet, AKP Merkez Disiplin Kurulu’na sevk edilen Ayaş Belediye Başkanı Taşan hakkındaki suçlamaların ayrıntılarına ulaştı...

 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kesin ihraç istemiyle AKP Merkez Disiplin Kurulu’na sevk edilen Ayaş Belediye Başkanı Bülent Taşan hakkında iki ayrı yolsuzluk soruşturması başlattı. Taşan’ın “doğrudan temin ihalesi” adı altında düzenlediği ihaleler karşılığında yandaş şirketlere ödemeler yaptığı, buna karşılık malzemelerin alınmadığı, her şeyin kağıt üzerinde kaldığı öne sürüldü. Belediyenin belediyeyi 5 milyon TL’lik zarara soktuğu öne sürüldü. İkinci soruşturmada ise özel bir şirkete belediye arazisinin metre karesini 8 TL’den satan belediye başkanı Taşan’ın, aynı yerdeki hazineye ait arsanın ise metre karesini 1.38 TL’den satılmasına neden olduğu, kamunun 7 milyon TL zarara uğramasına yol açtığı iddia edildi. İddiaları sormak için aradığımız Bülent Taşan’ın özel kalemi yerinde olmadığını bildirdi, ancak daha sonra geri dönüş olmadı. 


30 Mart 2014 yerel seçimlerinde iş başına gelen AKP’li Ayaş Belediye Başkanı Taşan hakkındaki iddialar yargıya taşındı. Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcılığı, başsavcılığa gelen iki ihbarı işleme koyarak iki ayrı soruşturma başlattı. İlk soruşturmada, Belediye Başkanı Taşan’ın yanı sıra, oğlu Sait Taşan, Başkan Yardımcısı Hikmet Gezer, Belediye Meclis Üyesi Şaban Baysal, muhasebe elamanı Murat Duran, Yağmurlar Güzellik Salonu Nakliye İnşaat Malzemeleri A.Ş’nin sahibi Mustafa Sazak, AKP Ayaş Gençlik Kolları Başkanı Mevlüt Çimenci şüpheli olarak gösterildi. Savcılığa gelen ve ekinde bir klasör dosyanın yer aldığı 16 Ocak 2016 tarihli ihbar mektubunda şu çarpıcı suçlamalar yapıldı:

* Ayaş Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından alınmayan malzemeler alınmış gibi gösterilmekte, yapılmayan işler yapılmış gibi gösterilmekte ve belediye her ay yüzbinlerce lira zarara uğratılmaktadır. Yapılan yolsuzluklar tam bir organizasyon içerisinde yürütülmektedir. (Berber) Mustafa Sazak isimli şahsa ait olan Yağmurlar Güzellik Salonu Nakliye İnşaat şirketi, Ayaş Belediyesi’ne her ay düzenli olarak her biri 50 bin TL civarında 5-6 adet doğrudan temin faturaları kesmekte ve yüzbinlerce liralık doğrudan temin ihalesi yapıyormuş gibi görünmektedir. Hiçbir şekilde yapmadığı işlere ve teslim etmediği malzemere faturalar kesmektedir. Son 1,5 yıl içerisinde kesilen faturaların toplumu 2 milyon lirayı bulmaktadır. Kesilen faturaların ödemeleri çoğu zaman aynı gün ödenmekte ve tekrar belediye başkanı ve başkan yardımcısı Hikmet Gezer’in şebekesinin cebine girmektedi.

Kış ortasında göstermelik beton

* Kesilen faturalardan tek bir tanesi bile bu işlerin nasıl organize bir şekilde yapıldığını görmeye yetecektir. Malum şirket 15 Ocak 2015 tarihinde 283708 seri numaralı fatura ile Ayaş Belediyesi’ne 52 bin 982 TL’lik malzeme faturası kesmiştir. Fatura üzerinde 220 ton inşaat kumu (yaklaşık 15 kamyon), 400 torba kireç (bir kamyon), 700 torba çimento (yaklaşık 2 kamyon), 4 bin 500 kg demir ve 200 metre küp beton (yaklaşık 25 kamyon mikser) melzamedir. Bu malzemeler Ayaş Belediyesi’nin Oltan Mahallesi’nde bulunan belediye dükkanlarının tamirat ve tadilat ve basit onarımında kullanılmak üzere alındığı evraklar üzerinden görülmektedir. Malzemelerin hiçbirisi alınmamıştır. 25 kamyon mikser tutarındaki beton hangi firmadan alınmış, Ayaş Belediyesi’nin hangi inşaatında kullanılmıştır. Gece sıcaklığı -10 derecelere kadar düşen ocak ayı ortalarında bu beton nereye dökülmüştür?

5 milyon liralık zarar

*Hiçbir şekilde alınmayan bu malzemelerle sonrasında da malzeme bedeli kadar işçilik faturaları kesilmekte ve vurgun iki katına çıkarılmaktadır. Muayene kabul komisyonlarına imza atan memurlara bu imzalar sürgün, tehdit ve çeşitli baskılarla attırılmaktıdır. Yaklaşık iki yıla bir süredir devam eden bu soygun ve yağma düzeninde belediyenin kasasından yaklaşık 5 milyon liraya yakın bir para çıkmıştır. Bu yağma düzenine ne zaman son verilecektir?

Hazine arazisini peşkeş çekmişler

İkinci soruşturma, belediye ve hazine arazisinin özel bir şirkete satılmasına ilişkin oldu. 20 Ocak 2016 tarihli ihbar mektubunun ekinde, buna ilişkin defterdarlık ve belediye arasındaki yazışmalar da yer aldı. Buna göre Ayaş Gökler Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Çadırtepe Çöplük alanını işleten ITC-KA Enerji Üretim Sanayi Ticaret A.Ş, bulunduğu araziyi satın almak istedi. Ancak arazinin bir kısmı belediyeye, bir kısmı da hazineye aitti. Deftertarlık Milli Emlak Dairesi, kendisine ait olan 1.119.764 metre karelik arazi için belediyeye yazı göndererek, buranın emlak vergisi değerini sordu. Belediye de 23 Haziran 2015’te gönderdiği yazıda metre kare için 1,38 TL değer belirledi. Ancak Ayaş Belediyesi, kendisine ait olan aynı yerdeki 25 bin metre karelik arsa hissesini ise ITC-KA firmasına metre karesini 8 TL+KDV’den sattı. Belediyenin yazısı üzerine hazinenin kendi arazisini 1.38 TL’den satması nedeniyle yaklaşık 7 milyon 412 bin TL kamu zararı oluştu. Savcılık, şimdi belediye başkanı ile ITC-KA arasındaki ilişkiyi araştırıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr