Başbakan Ahmet Davutoğlu, PYD'nin Cenevre görüşmelerine katılmasına karşı çıkmalarının gerekçesini "Bu örgütler bu durumu fırsata çevirip Türkiye'yi kötülemek isteyecekti" sözleriyle açıkladı. Davutoğlu, Türkiye'nin istemediği bir çözümün Suriye'de başarılı olamayacağını söylerken, "PYD'ye yakın duran kesimler dahi, durumu yeniden değerlendirme ihtiyacı içindeler" dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun Kanal 7'de yayımlanan İskele Sancak Özel programında yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:

YPG ve PYD terör örgütü olduğu için toplantıya katılmasını istemiyoruz. YPG/PYD'ye davetiye gitmedi. Türkiye'nin tutumu kesinlikle Suriyeli Kürt kardeşlerimize değildir. Bu örgütler bu durumu fırsata çevirip Türkiye'yi kötülemek isteyecekti. PYD masaya gelecek' diyorlardı. Ne oldu? Türkiye yalnız kalacakmış gibi fikir sürüyorlar. Türkiye'nin kabul etmediği hiçbir durum, Suriye'ye çözüm getirmez. PYD'ye yakın duran kesimler dahi, durumu yeniden değerlendirme ihtiyacı içindeler.

Suriye'de kullandıkları yöntemi Türkiye'ye taşımaya taşıdılar. Cizre'de, Silopi'de yapılan bu.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a belgelerle, PYD ve PKK'nın Türkiye'de terör faaliyetlerini nasıl kanalize ettiklerini anlattık.

Türkiye'nin istemediği bir çözüm Suriye'de başarılı olamaz

Cenevre için YPG/PYD'ye davetiye gitmedi. Türkiye'nin tutumu kesinlikle Suriyeli Kürt kardeşlerimize değildir.

Biden'a PYD ve PKK'ya ilişkin faaliyetleri gösterdik. Biden, Türkiye'nin bu konudaki kaygılarını anladıklarını ifade etti. Biden'ın bu ziyaretinde ABD'nin hamlelerinde etkili oldu. Suriyeli Kürtler olmadan masa kurulmaz. Ama terör unsurları da olmamalıdır. PYD'nin sürece katılmaması için ağırlığımızı koyduk. Gerekirse yeniden koyarız.

Ortaçağ zihniyetini yansıtan bir savaş taktiği uyguluyorlar Madaya gibi bölgelerde. Muhalefetin içinde rejimle işbirliği yapan gruplar olmamalı. PYD de bu grupların içinde. İnsani bakımdan trajedilerin yaşandığı bölgelerde rejimin durması için girişimler var. Ortada bu kadar büyük bir insani suç varken, müzakere süreci kolay geçmeyecektir.

Fırat'ın batısına YPG geçmeyecek. Biz sınırımızda ne rejimi, ne YPG'yi ne de DAEŞ'i istiyoruz. Gereken durumlarda yanıt veriyoruz, vereceğiz de.

7 Haziran'dan sonra yanlış hesap yaptılar. Silahlanma çağrısı yaparken bu kararlılığı göstereceğimizi tahmin etmediler. Silopi bütün sokaklarıyla temizlendi. Cizre ve Sur da birkaç günde temizlenecek.

Sur'u bizzat takip ediyorum. Ben Diyarbakır'a aşığım. Sur'dan göçmek zorunda olan 6 bin aileye kira yardımı yapıyoruz. Sur'daki tarihi mekanlar en iyi şekilde korunarak, tarihi Diyarbakır'ı nezih bir ortam haline getireceğiz. Bu bizim oradaki vatandaşlarımıza olan borcumuzdur. Kapsamlı bir program veriyoruz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr