Başbakan Davutoğlu, AB Komisyonu Başkanı Juncker ile telefonda görüştü. Görüşmede vize serbestisi konusunun ele alındığı bildirildi. AB ile Türkiye arasında gerçekleşen mülteci zirvesi sırasında 72 kriterin karşılanmasıyla Türkiye vatandaşlarının AB ülkelerinde vizesiz gezebilmelerini konusunda anlaşam sağlanmıştı. AB ülkelerine vizesiz seyahat için Türkiye’nin söz verdiği 72 kriteri yerine getirmesi için belirlenen süre bu gece doluyor. Başbakanlık kaynaklarına göre, 72 kriterden 69’unun gerçekleştirildiği bildirildi.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti tarafından vize uygulanan Avrupa Birliği (AB) üyesi bazı ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunun kaldırılması hakkındaki karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türk vatandaşlarına Avrupa Birliği içinde vize muafiyeti uygulanabilmesi için Türkiye'nin AB ile vardığı anlaşmanın tüm koşullarını yerine getirmesi gerektiğini ve bu koşulların 'sulandırılmayacağını' söyledi. 18 Nisan'da Juncker'in bu sözleri, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun AB'nin üzerine düşenleri yapmaması durumunda Türkiye'nin de taahhütlerine bağlı kalmayacağını söylemesini izliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr