Darbe girişiminin ardından açığa alınan öğretmenlerin oluşturduğu boşluk hem bu 15 bin sözleşmeli öğretmenle hem de norm fazlası 40 bin öğretmenle kapanacak. Ataması yapılmayan öğretmenler ve eğitim sendikalarının “sözleşmeli kölelik” değerlendirmesi ile itiraz ettiği sözleşmeli öğretmenlik modeli, çıkarılan yönetmelikle resmen başladı.

Buna göre KPSS ve sözlü sınav değerlendirmesine göre 15 bin sözleşmeli öğretmen alımı yapılacak. Sözleşmeli öğretmen adayının atamasına 3 kişilik bir komisyon karar verecek. Başarılı olan öğretmen atandığı okulda 4 yıl boyunca görev yapmak zorunda kalacak. Kadrolu atama isterse 2 yıl daha aynı okulda görevlendirilecek.

4 yıl yerinden kımıldayamayan öğretmen, okul müdürü tarafından “ahlakı korumak, Türkçeyi akıcı konuşmak” gibi kriterlerin olduğu performans değerlendirmesinden geçemezse kovulacak. Her yıl yapılacak performans değerlendirmesinde başarılı olamayanların sözleşmesi tek taraflı olarak feshedilecek. Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeleri 1 yıllığına yapılacak. 1 yıl sonunda sözleşmeler tek taraflı olarak feshedilebilecek.

Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmelerinin her yıl sonunda feshedilmemesi için 50 maddeli bir performans değerlendirmesinden başarılı olmaları gerekecek. Okul müdürleri öğretmenleri aralarında “Milli, manevi, ahlaki ve evrensel değerleri korumak; Türkçeyi kurallarına uygun, akıcı ve anlaşılır biçimde konuşmak: kılık ve kıyafete özen göstermek; eğitim öğretimin kalitesinin arttırılması için projeler üretmek veya projelere katılmak” gibi maddelerin de olduğu kriterlere göre değerlendirecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr