Darbe girişiminin ayrıntılarına ilişkin Ankara kulislerinde inginç detaylar konuşuluyor. Buna göre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulisi Akar, kendi maiyetini oluşturan emir subayları tarafından derdest edilip kelepçelenmiş ve Akıncı 4. Ana Jet Üssü’ne götürülmüş.

15 Temmuz darbe girişiminin en çok merak edilen ismi Orgeneral Akar oldu. Akar, 12 saatlik esaretin  ardından, dün sabah Akıncı Üssü’nden kurtarıldıktan sonra helikopterle Çankaya Köşkü’ne geldi.  Akar’la ilgili sürecin nasıl geliştiği konusunda Ankara’nın kulislerinde şu tür konuşmalar oldu:

Akar’ı kendi emir erleri ve koruma subaylarından oluşan maiyeti Genelkurmay Karargâhı’nda derdest  etti. Kendi ekibi komutanı kelepçeledi ve helikopterle Akıncı Üssü’ne götürdü.

Darbeyi TV’den  izlettirdiler

Kendi ekibi Akıncı Üssü’ne getirdikten sonra Akar’ı bir odaya aldı. Akar’ın bu odada televizyon  izlemesi sağlandı. Böylece gece boyunca bütün Türkiye gibi Akar da, Akıncı Üssü’nde tutulduğu odada darbe girişimini ve buna karşı gelişmeleri canlı yayından izledi.

Ordunun bir numarası Akar’ı jandarma, kara, hava ya da denizcilerden oluşan bir grup yerine, bizzat  kendi maiyetinin derdest etmesi darbe girişiminin en önemli planlarından biri olarak görülüyor. Akar’a  askeri bürokrasi yada siyasi otorite rutin koşullarda ancak kendi maiyeti aracılığıyla ulaşabiliyor.



Bir odada tutulması sırasında da iletişim aynı şekilde yürütüldü. Böylece maiyeti tarafından, askeri ve  siyasi otoriteye uzunca bir süre “Akar Paşa darbenin başında” izlenimi verildi.

Darbe girişimi uzun zamandır planlanıyordu. TSK’de, son amiral düzeyindeki tutuklamaların ardından  son YAŞ toplantısı öncesinde yapılacaktı.

Öne çektiler

Ancak geçmiş darbelerde olduğu gibi ‘hayatın akışına da uygun olarak’ sabah saat 04.00 tercih  edilecekti. Ancak komuta kademesi ya da hükümetin istihbarat edindiği kanaati oluşunca, darbe zamanı öne çekildi. 15 Temmuz 22.00’de düğmeye basıldı.

Onlarca kayıp helikopter

Yunanistan’a kaçan helikopter dışında onlarca helikopterin kayıp olduğu bilgisi konuşuluyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr