TBMM’de dört siyasi partinin desteğiyle kurulan Darbe Araştırma Komisyonu, 15 Temmuz’un üzerinden neredeyse 3 ay geçtikten sonra önceki gün ilk toplantısını yapabildi. Darbe girişiminin ardından AKP’nin TBMM’nin kapandığı son gün üye bildirmesi nedeniyle çalışamayan komisyonun Başkanlık Divanı üyelerinin seçiminde AKP ile muhalefet partileri arasında tartışma çıktı. Meclis komisyonlarının yönetimlerinde zaman zaman muhalefet partilerinin de temsil edilmesi yönünde bir teamül bulunurken AKP 15 Temmuz’u araştıracak komisyonda bu geleneği umursamadı. Muhalefetin bu yöndeki taleplerini yok sayan AKP, divanının tamamının AKP’li isimlerden seçilmesini sağladı. Komisyon Başkanı AKP’li Reşat Petek olurken başkanvekili AKP’li Selçuk Özdağ, komisyon sözcüsü AKP’li Belma Satır, kâtip üye ise AKP’li Serkan Bayram oldu.

Başkan araştıracak!

Toplantıda, Komisyonun Başkanı’na komisyona kimlerin çağrılacağı ve çalışmanın nasıl yürütüleceğinin belirlenmesi konusunda yetki verilmesi yönündeki öneri AKP’li vekillerin oylarıyla kabul edildi. Önerinin kabul edilmesiyle komisyonun nasıl çalışacağı ve darbenin ne şekilde araştırılacağında tek söz sahibi AKP oldu.

Reşat Petek’e itiraz

Komisyonun başkanlığana daha önce FETÖ’yü öven açıklamalarıyla gündeme gelen AKP’li Reşat Petek’in seçilmesine muhalefet itiraz etti. CHP’li üye Aytun Çıray, “Petek FETÖ kumpası olduğu bilinen Ergenekon ve Balyoz kumpaslarına açık destek vermişti. Yani Petek FETÖ ile ilgisinin derecesi araştırılacak biridir” dedi.

CHP’li üye Sezgin Tanrıkulu da “AKP’nin diğer siyasi partilerle darbeyi araştırma konusundaki çekinceleri ortaya çıkmıştır” diye konuştu. TBMM’de bugüne kadar kurulan araştırma komisyonlarında kimin dinleneceği ve çalışmanın nasıl yürütüleceği konusunda komisyonlar ortak karar alıyordu. AKP’nin Darbe Komisyonu’nda tek yetkili olarak komisyon başkanını belirlemesi üzerine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Biz komisyonda kimin dinlenmesi gerektiği konusunda sürekli önergeler vereceğiz. Kabul edilmezse de bunu kamuoyuna açıklayacağız” dedi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr