Darbeci askerlerin, harekatı planlanandan daha erkene çektikleri, 15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gece saat 03.00'te gerçekleştirilmesi planlanan darbenin, sızma üzerine saat 21.00'e başladığı belirtiliyor.

Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan'ın Satır Arası isimli köşesinde bugün paylaştığı yeni bilgilere göre, darbe girişimi öncesinde Genelkurmay Başkanlığı karargâhı ile MİT Müsteşarlığı arasında üç kritik temas gerçekleşti. İlk temas saat 16.00'da, ikincisi saat 16.30'da gerçekleşirken, üçüncü temasın saati 17.45.

Çevikcan'ın "güvenilir kaynaklara" dayandırdığı bilgiye göre, darbeci komutanlara saat 15.00'te gönderilen şifreli mesajın istihbaratının 1 saat içinde MİT tarafından alındı.

Bu mesajın ardından MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı telefonla arayıp, kışlalarda bir gariplik olduğu yönünde bilgi verdi. Bu telefonun ardından Karargâh ile iki temas daha kuruluyor.

Çevikcan'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başyaveri Ali Yazıcı ile Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı Muhsin Kutsi Barış'ın da içinde yer aldığı büyük bir "organizasyon" darbe girişiminin içinde yer aldı.

Çevikcan'ın yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

"Cumhurbaşkanı’nın Başyaveri Ali Yazıcı’nın darbe girişiminin başladığı, “Neler oluyor?” sorusunun sorulduğu dakikalarda, “Bir tatbikat gibi görünüyor” bilgisini verdiğini de öğrendim.

Marmaris’te bulunan Cumhurbaşkanı’nın yanından, “Antalya’ya gidiyorum” diyerek erken ayrılan Yazıcı’nın, F-16’ların Ankara semalarında uçmaya başlayacağı, İstanbul köprülerinin trafiğe kapanacağı dakikalarda Cumhurbaşkanlığı çevrelerini, gelen duyumlara karşı, “Tatbikat yapılıyor” diyerek yanılttığı belirtiliyor."

Çevikcan'ın yazısını okumak için tıklayın.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr