Danıştay, Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği tarafından Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nın yapılmasını engellemek için açılan davada derneğin talebi reddedildi. Tek bir hâkim karara direnerek şerh koydu. Dernek avukatı Arman Yıldız “Karar hukuksuz” dedi. Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nin ‘Topçu Kışlası’ projesine Yüksek Kurul’da verilen onayın iptal edilmesi için açtığı dava, İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nce reddedilmişti. Danıştay 14. Dairesi de oy çokluğuyla aldığı kararda davada derneğin talebi reddedildi. Kararın tek sayfa olması dikkat çekti. Bu kararla Gezi direnişi başlatan Gezi Parkı’na Topçu Kışlası projesinin önü açılmış oldu.

Karara tek bir hâkim direndi. Hâkim Halil Çırak bugüne kadar yaşanan süreci anlatarak Topçu Kışlası projesinin iptali yönünde açılan davaların sürdüğünü belirtti. Çırak karşı oyunda süren iptal davalarının reddedilmesinde dahi Topçu Kışlası projesinin planlara uyup uymadığına bakılması gerektiğini ifade ederek keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması gerektiğini de vurguladı.

‘Karar hukuksuz’

Dernek avukatı Arman Yılmaz kararın hukuksuz olduğuna dikkat çekerek “Muhalefet eden hâkim de söylemiş. Ellerinde veri bile yok. Bu karar o kadar hukuksuz ki Danıştay gerekçelerini bile yazamamış. Mimarlar Odası’nın proje planlarına açtığı çok sayıda dava var. Süreç hâlâ devam ediyor” dedi.

‘İlelebet rafa kaldırılsın’

Kararın ardından “Kışla projesi ilelebet rafa kaldırılsın, Gezimiz daim olsun” başlıklı bir açıklama yapan dernek, kararı haksız bulduklarını ve temyiz edeceklerini belirtti. Açıklamada “Karara ilişkin düzeltme talebinde bulunacağız” denildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr