Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 28 Şubat 2011'de verdiği ÇED olumlu kararıyla, Esençam Köyü mevkisinde, Melen Çayı'na 200 metre uzaklıkta katı atık bertaraf tesisi kurdu. 17 milyon TL maliyetle yapılan tesis, 25 Kasım 2014'te törenle açıldı ve 11 belediye çöplerini dökmeye başladı. Tesisin yakınındaki Esençam ve Hasanlar Köyleri Tüzel Kişilikleri, temiz çevrede yaşam haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle ÇED olumlu kararının iptali istemiyle Sakarya 2'nci İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, önce davayı reddetti. Danıştay'ın bozma kararı üzerine, geçen yıl 6 Kasım'da aynı mahkeme ÇED olumlu kararında hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle iptal kararı verdi.

İptal kararında İstanbul'a içme suyu temin edilen havza ve dereleri gösteren Melen Havzası ve Hasanlar Havzası içinde Melen Çayı'na da yer verildiği belirtildi. Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'ne göre, içme ve kullanma suyu rezervuarının kenarındaki 300 metrelik kara alanının 'mutlak koruma alanı' olduğu ve bu alanda içme ve kullanma suyu projesine ait mecburi tesisler hariç hiçbir yapının yapılamayacağı belirtildi.

DANIŞTAY KARARI ONADI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mahkemenin iptal kararının bozulması talebiyle Danıştay'a başvurdu. Danıştay 14'üncü Dairesi, Sakarya 2'nci İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçenin hukuk ve usule uygun olduğu, bozulmasını gerektirecek bir sebep de olmadığı gerekçesiyle bakanlığın temyiz istemini reddetti. Kararı onayan Danıştay, karar düzeltme yolunun da kapalı olduğunun duyurulmasına karar verdi.

90 gündür tesis önünde nöbet tutan Esençam ve Hasanlar köyleri sakinleri, Danıştay'ın kararını sevinçle karşıladı. Köylüler, Danıştay kararının uygulanıp tesisin tamamen kapatılmasını istedi.

BELEDİYE BAŞKANI: BİZE YER GÖSTERSİNLER

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ise Danıştay'ın onama kararını Danıştay Dava İdareleri Genel Kurulu'na taşıyacaklarını söyledi. Söz konusu tesisi 10 yıl önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İSKİ bir araya gelerek yapma kararı aldıkarını belirten Başkan Keleş, şöyle dedi:

"Biz 3 kurum o zaman Çevre Düzeni Planı yaptık. Ve, 'Anlaşmazlık çıkarsa plan ne diyorsa onu yapacağız' dedik. Planda İSKİ, 'uzak su koruma havsasında katı atık bertaraf tesisi yapılabilir' dedi. İSKİ bu kararın tersine 1 sene sonra yönetmelik yapmış ve orada 'Yapılamaz' demiş. Sonuç itibariyle mahkeme İSKİ'nin yönetmeliğine göre tesisi kapattı. Peki biz bu çöpü nereye dökeceğiz? Alternatif yer göstersinler. Böyle bir yer yok. Günde 400 ton çöp. Bizim tesis kesinliklikle çevreye zarar vermiyor. Melen'in içine su kaçma ihtimali sıfır. Biz şimdi Danıştay Dava İdareleri Genel Kurulu'na itiraz edeceğiz."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr