Albayrak, “Maalesef yaşlı ve eski şebeke alt yapısından kaynaklı önümüzde dönemde kesintilere muhatap oluyoruz, olacağız” diyerek, kesintilerin bir süre daha devam edeceğini duyurdu. Albayrak ayrıca doğalgaz fiyatlarında bu yıl bir fiyat indirimi için çalışmalar yürüttüklerini de sözlerine ekledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının özel bütçe, bütçe, kesinhesap ile Sayıştay raporu görüşülerek kabul edildi. Yaklaşık 7 saat süren toplantıda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bütçeye ilişkin bir sunum yaptı. Sunumun ardından komisyon üyesi milletvekillerinin yönelttiği soruları cevaplandıran Albayrak, yapıcı eleştirilerin geldiğini, muhalefet milletvekillerinin önemli tespitlerde bulduğunu söyledi.

Türkiye’nin, bölgeselinde yaşanan enerjiye dayalı gerginliklerle karşı karşıya olduğunu ifade eden Albayrak, öncelikli yapılması gerekenin enerji portföyünün dengeli unsurlarla beslenmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğunun altını çizen Albayrak, “Doğalgazda bağımlıyız, ithal ediyoruz. Petrolde bağımlıyız, ithal ediyoruz. Kömürde maalesef kalorisi düşük yerli kaynaklarımızın dışında ithale dayalı ürettiğimiz kaynaklarımız var. Türkiye’nin enerji noktasında büyümesini destekleyecek yaptığı yatırımlar ve bu yatırımlara dayalı bütün bunların hepsini kamu imkanları ve kamu kaynakları ile yapılmasının teknik ve mali olarak mümkün olmadığından hareketle tabii ki piyasanın özgürleşmesi, liberalleşmesi ile ilgili olarak biz 13 senede çok önemli adımlar attık.” şeklinde konuştu.

'ELEKTRİK KESİNTİLERİ OLUYOR, OLACAK'

Bakan Albayrak, elektrik kesintilerinin 30 - 40 yıl önce döşenen alt yapıdan kaynaklandığını savundu. Kesintilerin bir süre daha devam edeceğini aktaran Albayrak, “Özellikle elektrik kesintileri belirli dağıtım bölgesinde yatırım ihtiyacı ve buna dayalı olarak şebeke ve bireysel tüketim, bölgesel tüketim, sanayi tüketimin artmasına dayalı yaşlı ve eski... Maalesef yaşlı ve eski şebeke alt yapısından kaynaklı önümüzde dönemde kesintilere muhatap oluyoruz, olacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Hükümet olarak 21 bölgede iyileştirme çabalarının devam ettiğini kaydeden Albayrak, “Önümüzdeki beş yılda çok ciddi şekilde iyileştirerek kesintileri minimum düzeye çekecek düzeye ulaştırmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

İSRAİL’DEN DOĞALGAZ ALMA KONUSU

Kayıp kaçak sorununun halen mevcut olduğunu kaydeden Albayrak, yüzde 15’lere inme oranının yeterli olmadığını söyledi. İsrail ile muhtemel doğalgaz ticaretinin sorulması üzerine ise Bakan Albayrak, “İsrail sorusuna bu vesile ile cevap vereyim. Bugün İsrail’le yaşadığımız siyasi sürece dayalı ilişkilerimiz en alt düzeydedir. Siyasi ilişkilerin normalleşmesini, düzelmesini beklemeden -Enerji Bakanı olarak benim bir görüşme yapıp yapmadığım da sorulmuştu ona da bir cevap olsun- ben bir görüşme yapmadım. Öncesinde de yapmadım, sonrasında da yapmadım. Sonuç itibariyle normalleşmeden sonra bu gaz rezervi bir anlam ifade ediyor mu?

Bu, o günün konusudur. O günle ilgili teknik çalışma, alt yapı düzeyi, etrafımızdaki coğrafyadaki kaynaklara dayılı, stratejiye dayalı değerlendirilecek bir konudur.” ifadelerini kullandı. Albayrak, İsrail’e ait büyük bir rezervden söz edilemeyeceğini sözlerine ekledi.

DOĞALGAZ İNDİRİMİ

Doğalgazda indirimin söz konusu olup olmadığı sorusuna ise Berat Albayrak, gaz fiyatları hususunda piyasada son dönemde bir iyileşme yaşandığını belirterek, “Son gelişmeler, işte tahkim konusu. Oluşacak tazminat, BOTAŞ’ın bilançosunun iyileşmesi, fiyatların düşmesine bağlı inşallah bununla ilgili çok yoğun ve sıkı bir çalışma yapıyoruz. Müsterih olun, emin olun hatta. İktidar olarak halkımıza indirim noktasında en sonuna kadarki çalışmaları yapıp, bunu indirim olarak yansıtmak için gereğini yapacağız. Ümidim odur ki inşallah bu yıl içerisinde bu bilançonun iyileşmesine dayalı lehte fiyat indirimi gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.” açıklamasında bulundu.

‘RUSYA İLE TANSİYONUN ENERJİ ALANINDA BİZE OLUMSUZ YANSIMASI OLMADI’

Türkiye’nin Rusya’dan doğalgaz alımı anlaşmalarının AKP  iktidarlarından önce yapıldığını dile getiren Albayrak, “Türkiye’nin Rusya enerji ilişkileri son aylarda gelişen bu tansiyona dayalı enerji alanında biz somut siyasi ve ekonomik anlamda bize yansıyan herhangi bir olumsuzluk yaşamadık. Herhangi bir olumsuzluk yansımadı. Bir ülkeye bu kadar bağımlılık…İktidarımız son yıllarda zaten bununla ilgili önemli adımlar attı. Yüzde 50’lerde olan elektrik üretimindeki doğalgaz payını 2015’in sonu itibariyle yüzde 40’ın altına çektik. Bu portföyü yüzde 40’ların daha da altına çekmeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

IŞİD PETROLLERİ

IŞİD petrolünün Türkiye üzerinden uluslararası pazara taşınması iddialarının hatırlatılması üzerine ise Albayrak, şunları söyledi: “Ben Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşı olarak, bir bakan olmamdan önce böyle bir iddia üçüncü şahsın dillendirmesi. Nasıl bir iddiayı? Türkiye Cumhuriyeti’nin ve devletinin ‘terör örgütü’ ilan ettiği ne idüğü belirsiz bir yapıyla ilişkilendiriyor olmak bence utanç vesilesi bir konudur. Türkiye Cumhuriyeti devleti böyle bir terör örgütüyle hiçbir ama hiçbir ilişkiye girmez.” demesi üzerine Komisyon Üyesi Ahmet Yıldırım, Albayrak’a, Başbakan Davutoğlu’nun IŞİD militanları için 10 ay önce ‘öfkeli gençler’ dediğini anımsattı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr