İngiltere'nin Daily Mail gazetesi, İran Devrim Muhafızları içindeki kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Suriye'deki savaşta İran'ın oynadığı role ilişkin çarpıcı iddialarda bulundu. Gazete, İran'ın Şam havaalanına yakın bir bölgede bulunan ve "Cam Ev" adı verilen bir karargahtan Suriye'de askeri operasyonlar yürüttüğünü iddia etti. 'Düşünülenin aksine Suriye'de 16 bin değil, 60 bin İranlı savaşçının olduğunu' savunan Daily Mail, 'İran'ın Suriye İç Savaşı'nın başladığı 2011'den bu yana Esad rejimine 100 milyar dolarlık yardımda bulunduğunu' belirtti. Haberde ayrıca konuyla ilgili açıklama yapan istihbarat uzmanlarının bu bilgiyi "inandırıcı" bulduğu bilgisine yer verilirken bunun Batı ülkelerinin İran'ın etkisini hafife aldığı şeklinde yorumlanabileceğine dikkat çekildi.

"İran, Suriye'de çok büyük bir gizli savaş yürütüyor"

'İran'ın Suriye'de çok büyük bir gizli savaş yürüttüğünü' iddia eden gazete, İran Ulusal Direniş Konseyi'nden yapılan açıklamalara dayandırdığı haberinde, 'İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in son 5 yıl içinde müttefiki Esad'a milyarlarca dolar değerinde silah yardımında bulunduğunu ve Şam hava limanına yakın bir bölgede bulunan "Cam Ev"den Suriye'de operasyonlar yürttüğünü' söyledi. ''Rusya ile birlikte Esad rejimine destek olma konusunda oldukça önemli bir rol oynayan İran karargahında, istihbarat ve karşı istihbarat operasyonları yapıldığına' dikkat çeken gazete, 'Cam Ev'de ayrıca İran'ın başkenti Tahran'dan getirilen milyonlarca doların saklandığı kasalar olduğunu' iddia etti.

"İran'ın Suriye'nin pek çok bölgesinde askeri üsleri bulunuyor"

İran Devrim Muhafızları'nın içinde bulunan kaynaklardan sızdırıldığı ifade edilen bilgilerle ilgili değerlendirmelerde bulunan istihbarat uzmanları, 'söz konusu istihbaratın doğruluğunun bağımsız bir şekilde kanıtlanamayacağını, fakat "güvenilir" olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. Daily Mail gazetesi, sızdırılan istihbarata dayanarak Suriye'deki savaşa ilişkin şu yorumda bulundu: "Bu dosya, İran'ın Suriye'deki en büyük savaş gücünü kontrol ettiği konusunda cesur iddialarda bulunuyor. Buna göre, İran'ın Suriye'nin pek çok bölgesinde askeri üsleri var ve İran, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a savaş için korkulandan çok daha fazla maddi yardımda bulunmuş."

"Bu iddialar, Tahran rejiminin tahmin edilenden daha kuvvetli olduğunu gösteriyor"

'İran hakkında ortaya atılan bu iddialar doğruysa, bu durum köktenci Tahran rejimi ve Şii vekillerinin tahmin edilenden çok daha kuvvetli olduğu anlamına geliyor" diyen Daily Mail, Şam Havaalanına yakın bir bölgede bulunduğunu iddia ettiği "Cam Ev"e ilişkin bazı ayrıntılara da yer verdi. 'Şam'a oldukça yakın bir bölgede bulunan 'Cam Ev'de 180 oda olduğunu' iddia eden gazete, 'İranlı komutanların bu sayede Suriye'deki operasyonlarını daha kolay yürütebildiğini ve Şam'ın düşmesi halinde kaçışlarının kolay olacağını' ifade etti. Gazete ayrıca karargahta 1000'e yakın personelin yanı sıra mescitler, yaralanan İran askerlerinin tedavisinin yapılabilmesi için 20 yatak kapasiteli özel bir klinik ve milyonlarca doların saklanabileceği tesisler bulunduğunu iddia etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr