Gazetemiz muhabirleri Hilal Köse ve Canan Coşkun AB Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri’ne, foto muhabirlerimiz Necati Savaş ve Can Erok Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 2015 yılı Yılın Basın Fotoğrafı ödüllerine değer görüldü.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin düzenlediği “Yılın Basın Fotoğrafı 2016 Ödülleri” önceki gün sahiplerini Ankara’da buldu. Bu yıl 31. kez düzenlenen ödül töreninin açılışında konuşan Dernek Başkanı Rıza Özel, 1985’ten beri aralıksız düzenlenen yarışmada bu yıl 4 bin 155 kare fotoğrafın yarıştığını açıkladı.

8 kategoride 30 fotoğraf ve 6 serinin ödüllerinin sahiplerini bulduğu gecede, Doğan Haber Ajansı’ndan Nilüfer Demir’in tüm dünyada yankı uyandıran “Aylan bebek” fotoğrafı, “Yılın Basın Fotoğrafı” ve “Yılın Haber Fotoğrafı” birincilik ödüllerine layık görüldü.

Foto muhabirimiz Necati Savaş, “Yılın Siyaset Fotoğrafı” dalında ikinciliğe layık görüldü. Savaş ödülünü minik oğlu Deniz ile birlikte Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’den aldı. Foto muhabirimiz Can Erok, “Yılın Günlük Hayat Fotoğrafı” ikinciliği kazandı. Erok’a ise ödülünü MHP Milletvekili Mehmet Günal verdi.

Dündar ve Atalay yalnız bırakmadı

İstanbul’da ise Avrupa Birliği desteğiyle, Bağımsız Gazetecilik Platformu Punto 24 tarafından düzenlenen AB Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri sahiplerine verildi. Gazetemiz muhabirleri Köse ve Coşkun ödüle layık görüldü.

Beyoğlu’ndaki Cezayir Restoran’da dün gerçekleşen ödül törenine çok sayıda gazeteci, yazar, medya örgütü temsilcisi, diplomat ve akademisyen katılırken, gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetemiz İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay da ödül törenindeydi.

‘Daha çok yazacağız’

Ödülünü alan Köse, “Türkiye, her geçen gün, gazetecilik mesleği için daha zor bir ülke haline geliyor. Kürt basınında tutuklanmak, ulusal basında ise işsiz bırakılmak sıradanlaştı. Daha geçen günlerde, Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, siyasilerin hedef göstermesi sonucu silahlı saldırıya uğradı... Gazetede masa arkadaşım, yolsuzluk haberi nedeniyle yargılanan Canan Coşkun, bugün yargıç karşısındaydı... Umutsuz olmak için pek çok sebebimiz var. Daha çok yazacağız. Bütün iyi yürekli gazeteciler yazacak” dedi.

Konuşmasında, “Bugün ilginç bir gün oluyor benim için” diyen Coşkun, “23 yıl hapsimin istendiği davadan çıkarak buraya ödül almaya gelmek eğlenceli bir durum aslında. İfade ve basın özgürlüğünün iktidar mengenesi içinde olduğu, Anayasa ile teminat altına alınmış en temel özgürlüklerin askıya alındığı bugünlerde araştırmacı gazetecilik ödülüne layık görülmek cesaret verici. İyi gazeteciliğe devam” ifadelerini kullandı.

Törende konuşan gazeteci Hasan Cemal, Türkiye’de basın özgürlüğünün hiç olmadığı kadar kötü durumda olduğuna vurgu yaparak, Cumhuriyet Gazetesi gibi birkaç örnek haricinde habercilik anlamında iyi örnekler olmadığını söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr