Kurucumuz Yunus Nadi’nin tanımıyla “Cumhuriyetin, bilimsel ve yaygın tanımıyla demokrasinin savunucusu” olan Cumhuriyet, bugün okurlarıyla birlikte, 93 yıldır dimdik ayakta olmanın gururunu yaşıyor.

Cumhuriyet'in 93. gurur yılı için gazetemizin bahçesinde yapılan kutlama töreni için okurlarımız erken saatlerde Cumhuriyet binasına gelmeye başladı.

Aralarında, TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Milletvekilleri Gürsel Tekin, Enis Berberoğlu, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, eski Kırgızistan Dışişleri Bakanı usta yazar Cengiz Aytmatov'un oğlu Askar Aytmatov, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve ÖDP Genel Başkanı Alper Taş'ın da olduğu siyasi parti temsilcileri, sanatçılar ve çok sayıda meslektaşımız da Cumhuriyet'e destek için aramızda.

Saat 14.30'da başlayan törende Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç, Zülfü Livaneli ve tutuklu arkadaşlarımızdan Hakan Kara'nın eşi Sinem Kara birer konuşma yaptı.

İlk konuşmayı Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç konuştu. Cumhuriyet gazetesine yönelik baskılara değinen Erinç, 'Atatürkçüler Cumhuriyet'ten tasfiye ediliyor' iddialarına yanıt verdi.

Erinç'in ardından utuklu arkadaşımız Hakan Kara'nın eşi Sinem Kara konuştu. "Tutuklu 12 Cumhuriyet çalışanı için acil tahliye istiyoruz" diyen Sinem Kara, 9 aydır hukuksuz şekilde özgürlüklerinden yoksun bırakılan arkadaşlarımızın isimlerini tek tek okudu ve "Onlar, eli sadece kalem tutan aydın insanlar" dedi. 

Sinem Kara'nın tutuklu arkadaşlarımızın isimlerini okuduğu sırada okurlarımız ve davetliler alkışlarla destek verdi.

Zülfü Livaneli ise "Cumhuriyet gazetesinde çalışmasak da hepimiz Cuumhuriyet gazeteliyiz. Ben 47 yıl önce adımı ilk defa Cumhuriyet gazetesinde gördüm. O zaman 12 Mart tutuklusu olarak ilk kez haber olmuştum. Bugün de 12 arkadaşımız cezaevinde. Gücü hukuka vermek lazım. Güvü hukuka veremeyince, hukuku iktdara veriyorsunuz. Bizim ülkemizdeki en büyük problem hukuk ve siyaset ilişkisi. Biz 'Arkadaşlarımızı özgür bırakın' derken lütuf istemiyoruz. 'Hukukun gereğini yapın' diyoruz. 'Memleket zulm ile abad olmaz' diye padişahlara hatırlatıldığı gibi bugün de padişahlara çaprıda bulunuyoruz. Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana 65 hükümet geçmiş. Cumhuriyet hancıdır, iktidarlar yolcudur. Hancıya selam olsun diyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Şişli Halk Korosu müzik dinletisi sundu.

 

 

7 Mayıs 1924 - 7 Mayıs 2017

Dimdik ayaktayız

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr