CHP’li milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu’nda gazetemiz yönetici ve yazarlarının da bulunduğu 142 gazetecinin tutukluluğunu gündeme getirdi. CHP’li Barış Yarkadaş, Basın İlan Kurumu Yasası’nda değişiklik öngören yasa önerisinin gündeme alınmasıyla ilgili önergesinin görüşmeleri sırasında söz aldı.

Önceki gün Başbakan Binali Yıldırım’ın televizyonlardaki canlı konuşmasının kesilip Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının verilmeye başlandığını söyleyen Yarkadaş medyanın artık kimi yayınlayacağını şaşırdığını belirtti. Yarkadaş, “Tayyip Erdoğan’ı mı yayımlasak, Binali Yıldırım’ı yayınlasak, AKP gençlik kolları, kadın kollarının etkinliklerini mi yayınlasak diye kara kara düşünüyor. Belli ki Başbakan Binali Yıldırım’ın bu denli yayınının kolay kesilmesi ya da Tayyip Erdoğan’ın tam da AKP grup toplantısının olduğu saate bir konuşma koyması, AKP içindeki huzursuzluğu da ortaya çıkarıyor. Sarayın, Yıldırım’ın performansından memnun olmadığını, hatta ‘Ahmet Davutoğlu’ndan bile daha kötü performans gösteriyorsun’ dediğini biliyoruz. Ama yazıktır, medyaya bu kadar baskı yapmayın. Medya artık neyi yayımlayacağını şaşırmış vaziyette” dedi. Yarkadaş, Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının 25 gündür sorgusuz, sualsiz, asılsız suçlamalarla cezaevinde tutulduğuna dikkat çekti. Yarkadaş, “Türkiye’de muhalif olmanın ya da Tayyip Erdoğan’ın, Binali Yıldırım’ın, AKP’lilerin her dediğine ‘doğrudur’ dememenin bedeli budur; gazetecilerin cezaevine atılmasıdır. Şu an aralarında Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın da olduğu tam 142 gazeteci cezaevinde haksız bir şekilde tutulmaktadır. Tek suçlarıysa ne yazık ki muhalif olmalarıdır” diye konuştu.

Basın İlan Kurumu’nun darbeye kadar FETÖ’nün arka bahçesi olduğunu, FETÖ’nün gizli kasası olarak bilinen Alaattin Kaya’nın gazetelerine kurum tarafından reklam ve ilan yağdırıldığını belirten Yarkadaş, “Eğer gerçekten FETÖ’yle Basın İlan Kurumu’nda mücadele edecekseniz Sözcü’yü, Cumhuriyet’i, Birgün’ü yani muhalif gazeteleri hedef almayı bırakın, gelin, hep birlikte, Basın İlan Kurumu’nun bu yapısını değiştirelim, 9 kişilik bir kurul oluşturalım ve bu 9 kişilik kurul gerçek tirajlara ilan versin. Sözcü gazetesi 350 binin üzerinde satarken hiç satmayan Milat gibi, hiç satmayan Yeni Birlik gibi gazeteler Sözcü’den, Cumhuriyet’ten daha çok ilan alıyor. Ne yaparsanız yapın Cumhuriyet de, Sözcü de, Birgün de, Evrensel de iktidarınızın bu baskısı karşısında geri adım atmayacaktır” dedi.

Yarayıcı: Utanmazlık

CHP’li Hilmi Yarayıcı da “AKP’nin siyasal sisteme katılmasından otuz yıl öncesinden cemaatin gerçek yüzünü teşhir eden ve önlem alınması uyarılarını yapan Cumhuriyet’e FETÖ’den operasyon çekmeyi ‘utanmazlık’ dışında bir kavramla açıklamak mümkün değildir. Üstelik, muhalifleri sindirme amaçlı birçok soruşturma, eski koalisyon ortakları FETÖ’den dolayı ihraç edilmiş veya halen sanık savcılarla yürütülmektedir. Konu muhaliflerin susturulması olunca kirli koalisyonun sürmesinde bir beis görülmediği açıktır” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr