Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın yönetim kurulunda yer aldığı Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), Başkanı Sare Aydın Yılmaz’ın dernek için yazdığı makalede kadınlar için skandal sözlerin yer aldığı ortaya çıktı.

Erdoğan ve AKP’ye, “kadınlara yönelik destekleri” nedeniyle bolca güzelleme yapılan makalede, Cumhuriyet döneminde ise seçme ve seçilme hakkı dahil olmak üzere kadınların “göstermelik” olarak kullanıldığı belirtildi.

Makaleye göre Cumhuriyet dönemiyle ortaya “geleneksel, kültürel değerler ile dini pratiklerden uzak, başörtüsü takmayan spor müsabakalarına katılan, toplumsal alanda erkeklerle bir arada bulanmaktan kaçınmayan ve profesyonel meslekelere sahip yeni kadın figürleri” çıkıyor.

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, “Cumhuriyet döneminde kadının erkekleştirildiği, modern kadın yerine İslam referanslı kadın yaratılması gerektiği savunuluyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın da yönetim kurulu üyesi olduğu KADEM’in Kurucu Genel Başkanı Sare Yılmaz’ın yazdığı makalede, Cumhuriyet ve kadına kazandırrıklarına ilişkin şu ifadeler dikkat çekiyor:

- Seküler düzlemde yapılan tüm açıklamalar, Türkiye gibi nüfusun yüzde 99’unun Müslüman olan bir ülkede İslam’ın kadına ve erkeğe yüklediği gerçek rollerden bağımsız, Batı kültürlerinin ortaya koyduğu oryantalist bakışaçısı ile kavramlaştırılmış.

- Cumhuriyet dönemi modernleşme faaliyetleri kapsamında “göstermelik” olarak kullanılan kadınların, kamusal alanda modern bir görüntü sağlamak amacıyla kıyşafet tarzları denetime tabi tutuldu, başortösü moderliğe aykırı olduğu için yasaklandı.

- 2010 referandumuyla yaşama geçen pozitif ayrımçılık, kadınların yaradılış özellikleri gözönünde bulundurularak erkeklerle eşik haklara sahip olmanın önünü açtı.2015’te kabul edilen Aile Paketi, pozitif ayrımcılığa örnek gözterilebilir.

- Cumhuriyet döneminde, ortaya yeni kadın figürler çıktı, bunlar geleneksel, kültürel değerler ile dini pratiklerden uzak, başörtüsü takmayan spor müsabakalarına katılan, toplumsal alanda erkeklerle bir arada bulanmaktan kaçınmayan ve profesyonel meslekelere sahip olan kadınlardır.

- Cumhuriyet döneminde kamusal alandaki kadın, tüm kadınsal özelliklerinden sıyrılmış, tamamen maskulen bir görünümle karşımıza çıkıyor.

- Kadının siyasal alana dahil edilmesi (seçme seçilme hakkı) Cumhuriyöt dönemi modernleşmesinin karakteristliklerinden biri olarak “göstermelik” çıkıyor.

- Türkiye genelinde son dört seçime bakıldığında Meclis’e giren kadın vekillerde bariz artış görülmektedir. Özellikle AKP döneminde parti yönetimi ve 2014’e kadar parti başkanı olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın şahsi desteği ile doğru orantılı gitti.

- Kadın ve erkeğin tabiatı bakımından farklı oldukları kabul edilerek iş bölümü kavramlarının ve sosyal rollerin eşitlik üstü adaletli biçimde yeniden yapılandırılması yoluna gidilmeli.

Amaç: Erdoğan tipi kadın
CHP’li Dudu, eşitlik yerine cinsiyet adaleti anlayışıyla İslam referanslı kadın tipi yaratılmaya çalışıldığını belirterek, şöyle konuştu:
“Atatürk düşmanlığını yansıtan KADEM’e kamudan proje desteği yağıyor. Erdoğan tipi başkanlığa uygun olarak Erdoğan tipi kadın ortaya çıkartılmak isteniyor. Bu dernek AKP tipi kadın inşasından sorumludur. Sare Yılmaz, Erdoğan ağzıyla makaleler kaleme alıyor. KADEM Erdoğan bakışaçısını ideolojik seviyeye ulaştırıp, yaymak için kuruldu.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr