Yeni anayasa için sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulan Türkiye Anayasa Platformu’nun sözcüsü, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, memurlara cuma namazı izninin ardından yeni bir öneride daha bulundu. “Yetmez” diyen Yalçın, cuma günlerinin tamamen tatil olmasını istedi.

Yeni anayasa sürecinde yer alan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, dikkat çeken değerlendirmeler yaptı. Yalçın, en fazla üyesi bulunan memur konfederasyonu Memur-Sen olduğu için toplusözleşme masasında Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanlığı’nı da yürütüyor. Aynı zamanda Eğitim- Bir-Sen Genel Başkanlığı da yapan Yalçın, son olarak yeni anayasa için sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulan Türkiye Anayasa Platformu’nun da sözcülüğünü üstlendi. Daha önce kamuda türban yasağının kaldırılması, karma eğitim zorunluluğuna son verilmesi gibi önerilerde bulunan Memur-Sen, son toplusözleşme görüşmelerinde memurlara cuma namazı saatlerinde izin verilmesini talep etmişti. Bu öneri hükümet tarafından da kabul edilerek toplusözleşmede yer aldı.

Hükümet geçen günlerde yayımladığı genelge ile de memurlara cuma namazı saatlerinde izin verdi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Star gazetesinin “açık görüş” sayfası için kaleme aldığı“Cuma namazı izni ve laiklik” başlıklı yazıda dikkat çeken önerilerde bulundu. Türkiye’nin normalleştiğini, aslına döndüğünü savunan Yalçın, “Ta başında, nasıl bir Türkiye olarak kurgulanması gerekiyorsa işte o gerekene adım adım irca (çevirme) ediyor” dedi. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kadronun yeni devleti “Hâkimiyet bila kayd u şart milletindir” sloganıyla sunmasına karşın pratikte hiç de öyle olmadığını savunan Yalçın, “Milletin maneviyat alanının tahribatına yönelindi.

Bu yönde hızlı bir dönüşüm arzu edildi. ‘15 milyon nüfusun tamamının, 10 yıl içerisinde başkalaştırılması’ için milletin bütün imkânları seferber edildi” değerlendirmesini yaptı. Yalçın, bugün ise Türkiye’de büyük bedeller ödenerek sağlanan normalleşmenin bir yansıması olarak millete en temel haklarının iade edildiğini savundu. Yalçın, şöyle devam etti: “Yetmez ama evet. Aslında cuma günleri tamamen tatil olmalı ve milletimiz cuma gününü bir bayram havasında idrak edebilmeli, bir bayram günü olarak değerlendirebilmeli.”

Emekli hâkim Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun genelgenin iptali için açtığı dava ile KESK ve Birleşik Kamu-İş’in düzenlemenin “laikliğe aykırı” olduğu yönündeki açıklamalarını eleştiren Yalçın, “Bu büyük bir çelişkidir. Kaldı ki; Tunceli İl Özel İdaresi ile KESK’e bağlı Tüm Bel Sen arasında imzalanan toplu iş sözleşmesiyle muharrem ayında aşure ikramiyesi verilmesi kararlaştırılmıştır. Bu da mı laikliğe aykırıdır” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr