Ressam Ali Elmacı’nın Osmanlı padişahı 2. Abdülhamid’in yüzünü kadın bedeni formundaki bir heykele resmetmesine tepki gösteren bir grup, İstanbul’daki Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Merkezi’nde bu yıl 11.’si düzenlenen Contemporary İstanbul’un açılış etkinliğine saldırdı. 

Bu yıl 11'ncisi düzenlenen Contemporary İstanbul'un Lütfü Kırdar Kongre ve Güzel Sanatlar Merkezi'nde dün akşam gerçekleşen ön gösteriminin ardından bu akşam gerçekleşen açılışı bir grup tarafından basıldı. Kendilerini Milli Görüş hareketinden gören bir grubun, ressam Ali Elmacı’nın İsabel Croxatto Galeria’nın alanında bulunan işine tepki gösterdiği ve sosyal medyada örgütlenerek Lütfi Kırdar’a geldikleri belirtildi.

Sosyal medya hesabı Twitter'dan paylaştığı bir mesajla duyuran Bayer, "Lütfü Kırdar'da açılan çağdaş sanat fuarı ‘Contemporary Istanbul’ bu akşam gerici yobazlar tarafından basıldı. İstanbul'a yazık ediliyor" dedi.

Bayer'in olay anına ilişkin T24 ile paylaştığı fotoğraflar şöyle:

 

 


Contemporary İstanbul'dan saldırıya ilişkin açıklama

Contemporary İstanbul, sergide saldırı iddiasına ilişkin yaptığı açıklamada, bir grubun sergilenen bir heykelin kaldırılmasını talep ettiğini, söz konusu eserin fuarın kapanışına sergileneceğini bildirdi. 
Contemporary İstanbul’da sergilenen bir heykele yönelik saldırı gerçekleştirildiği iddialarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen çağdaş sanat fuarına Şili’den katılan Isabel Croxatto Galleria’nın önüne gelen bir grup, sergilenen bir heykele karşı hassasiyetlerini bildirerek, kaldırılmasını talep etmiştir. Galerinin sahibi İsabel Croxatto da, fuarın kapanış saatine denk gelen bir zamanda gerçekleşen bu talep üzerine heykeli alandan kaldırmıştır. 
Ancak olayın duyulmasının ardından galeriye gelen Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, kaldırılan eseri tekrar yerine konulmasını sağlamıştır. Söz konusu heykel, fuarın kapanışına kadar yerinde sergilenmeye devam edecektir” denildi. 

 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr