22 yıldır cezaevinde olan şair İlhan Çomak’ın yeniden yargılandığı davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, Çomak hakkında daha önce verilen hükmün onaylanmasına karar verilmesini istedi. Çomak, duruşmada tanık olarak dinlenen polis Yüksel Ateşoğlu’nun kendisine işkence yapan polislerden biri olduğunu söyleyerek, “Saç modeli bile değişmemiş” dedi. Mahkeme ve duruşma savcısı, Çomak’ın işkence iddiasını ciddiye almadı.

Çomak, 1994’te 21 yaşında bir üniversite öğrencisiyken tutuklanmış, DGM’de yargılandığı dava 2000’de sonuçlanmıştı. PKK üyesi olduğu, kod adlarıyla anıldığı, güvenlik güçleriyle çatışmaya girdiği belirtilerek, ağırlaştırılmış müebbete mahkum edilmişti. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanan Çomak’ın tahliye talepleri reddedildi.

Dünkü duruşmada, tanık olarak dinlenen polis Ümit Karabay, “Sanığın ismi çağrışım yapsa da olayı ve aldığım ifadeyi hatırlamıyorum” dedi. Samsun’dan SEGBİS’le bağlanan tanık, “Baskı sonucu ifade almamız söz konusu değildir. Sanık hür iradesiyle ifade vermiştir. Ben de o ifadeyi yazdım” dedi. Tanık polis Yüksel Ateşoğlu ise “Sanığa aldığımız ifadesi okutulmuştur veya okumuştur. O şekilde imzalanmıştır” dedi. Çomak ise tanıkların yalan söylediğini dile getirerek, “Özgür irade söz konusu değildir. İşkence yapılmıştır. Tanığın saç modeli bile değişmemiş” dedi. Çomak’ın avukatı Fırat Aydınkaya, Çomak’ın kendisine işkence yapan polisi tanıdığını belirterek, “Heyetiniz suç duyurusunda bulunmalı. Sanık Bingöl’deki eylemden yargılanıyor. O eyleme dair evraklar getirtilmelidir” dedi. Çomak’ın işkenceci diye teşhis ettiği tanık hakkında ise suç duyurusunda bulunulması yönündeki talebi reddeden mahkeme davayı 28 Eylül’e erteledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr