Türkiye’nin düşünce dünyası yeni bir dergiye merhaba diyor. Yön Dergisi bugün yayınladığı açıklama ile Mart ayında okurlarıyla buluşacağını duyurdu.

Aylık Siyaset ve Kültür Dergisi Yön, bir bildiri ile dünyanın ve Türkiye’nin sorunlarına yaklaşımını ortaya koydu. 40’dan fazla ismin imzaladığı bildiride dünyanın “savaşlar, toplumsal eşitsizliklerin derinleşmesi, gerici ve faşizan eğilimlerin yükselişi, kültür, sanat ve bilim alanlarının piyasalaşması, doğanın ve kentsel yaşam alanlarının sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda tahrip edilmesi ile derinleşen bir uygarlık krizi” yaşamakta olduğu dile getirilirken, “AKP/Saray Rejimi eliyle bir cehenneme dönüştürülen ülkemizde de durum farklı değildir” sözlerine yer veriliyor.

Bildiri, başta laiklik olmak üzere, laiklik olmak üzere, aydınlanmacılık, kamuculuk gibi birçok ilerici değerin kök salmasına olanak sağlayan Cumhuriyet rejiminin, yıllar içinde Türkiye sermaye sınıfının sömürü ve kar hırsına kurban edildiğini ileri sürerek, “AKP’nin iktidar olmasından bu yana, söz konusu aşınma neredeyse nihayete varmış, Türkiye’de laiklik ve cumhuriyet rejimi ortadan kalkmanın eşiğine gelmiştir” saptamasında bulunuyor.

AKP/Saray Rejimine karşı en büyük direncin Gezi Direnişi’nde olduğu gibi, toplumun kendisinden geldiğini ve gelmeye devam ettiğini vurgulayan bildiri, Yön Dergisi’nin misyonunu “ülkemizin içinde bulunduğu karanlıktan çıkışın yönünü arayan, emekten ve aydınlanmadan yana bir kolektif çaba ertelenemez bir ihtiyaca dönüşmüştür. Yön Dergisi, bu ihtiyacı karşılamak için bir araya gelen aydınlarımızın, sanatçılarımızın, bilim insanlarımızın katkılarıyla yayın hayatına başlıyor” sözleriyle tanımlıyor.

YÖN DERGİSİ İMZACILARI

Yön bildirisine Türkiye’nin önde gelen ve saygın isimlerinden çok sayıda aydın, bilim insanı ve sanatçı imza atmış bulunuyor.

Yön bildirisine imza veren isimler şunlar:

Ahmet Cemal, Doç. Dr. Alper Dizdar, Barış Atay, Barış Pirhasan, Can Soyer, Dr. Canan Kaftancıoğlu, Doç. Dr. Candan Badem, Defne Bülbül, Yrd. Doç. Dr. Deniz Yıldırım, Doğan Ergün, Ebru Pektaş, Efkan Bolaç, Doç. Dr. Emre Gürcanlı, Erçin Fırat, Erkin Özalp, Yrd. Doç. Dr. Evren Haspolat, Hakan Gülseven, Yrd. Doç. Dr. Hakan Güneş, Doç. Dr. Hakan Koçak, Haluk Yurtsever, Hayri Erdoğan, İbrahim Eke, Yrd. Doç. Dr. İlke Bereketli, Prof. Dr. İzge Günal, Prof. Dr. İzzettin Önder, Kaya Özkaracalar, Prof. Dr. Korkut Boratav, Levent Turhan Gümüş, Metin Çulhaoğlu, Mustafa Sönmez, Necdet Saraç, Prof. Dr. Nurettin Abacıoğlu, Onur Behramoğlu, Onur Emre Yağan, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Onur Orhan, Özgür Urfa, Rıfat Doğan, Sami Menteş, Prof. Dr. Tülin Öngen, Zozan Baran.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr