Eğitim ve sağlık alanlarında 1980’den bu yana toplumsal çalışmalar yürüten Muzaffer Akpınar Vakfı, şimdi de ilkokul çağındaki çocukların dikkat dağınıklığının önüne geçmek, yaptığı işe odaklanmasını sağlamak ve ders başarılarını arttırmak için Sarıyer’deki dört ilköğretim okulunda “Bilişsel Beceri Eğitim Projesini” başlattı. 303 öğrencinin faydalanacağı projede 2016-2017 eğitim döneminde 70 kişilik psikoloji ve rehberlik danışmanlık öğrencisi de gönüllü eğitmenlik yapacak. 12’şer saatlik bilişsel gelişim eğitimi çocuklarla bire bir yapılıyor.

Parasız eğitim

Vakıf projeyi Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile hayata geçiriyor. ‘Bilişsel Beceri Projesi’ ilköğretimdeki öğrencilerin öğrenme becerilerini arttırarak akademik ve psikososyal gelişimlerine katkıda bulunup örgün öğretim içerisinde başarı göstermelerini ve dolayısı ile eğitim sistemi içinde kalmalarını sağlayacak bilişsel beceri eğitimini ücretsiz veriyor. Projenin okullardaki serbest derslerde okutulması için de Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurulacak.

Projenin fikrinin sahibi ve Muzaffer Akpınar Vakfı Başkan Yardımcısı psikolog Defne Aruoba Akpınar, bilişsel beceri eğitimiyle Amerika’da yüksek lisans eğitimi sırasında tanışmış ve Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul’da Şişli’de bazı okullarda uygulamaya başlamış.

Derste başarı

1999’dan bu yana New York, İstanbul ve İzmir’de öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, hiperaktivite, sınav kaygısı yaşayan ya da performansını arttırmak isteyen çocuk, genç ve yetişkinlerle çalışıyor. Aynı zamanda ‘Bilişsel Beceri Eğitimi Projesi’nin gönüllü kurucusu ve yöneticiliğini yürütüyor. Bilişsel beceri eğitiminin çocuklarda pozitif yönde mucizevi etkiler yarattığını söyleyen Defne Aruoba Akpınar, eğitim sonucunda çocukların derste çok daha yoğun konsantrasyona sahip olduğunu, ev ödevlerini daha kısa sürede bitirdiğini, sorumluluk alabilme yetisinin geliştiğini belirterek öğretmenlerinin ‘sanki çocuklara porçöz dökmüşsünüz gibi bir değişim gösterdiler’. Bu eğitimler aşı gibi. Bir kere verdiğinizde etkisi ömür boyu sürüyor” dedi.

Vakfın Başkanı Muzaffer Akpınar da, bina yapıp devretmenin kolay olduğunu belirterek, “Ama biz binanın içi daha kıymetli dedik ve bu projeyi hayata geçirdik” dedi.

Ödevler erken bitiyor

Bilişsel Beceri projesinde şu egzersizler uygulanıyor: Harf ayrıştırma. kelime listesi, bölünmüş dikkat, odak değiştirme, kâğıt golf, okların renkleri, göz göze odak, ritmik alkış, ritmik parmak, kelime tekrar. Proje çocuklara şu katkıları sağlıyor:

* Ev ödevlerini daha kısa sürede bitirme.

* Derste daha yoğun konsantrasyon ve dikkat.

* Sınava etkin hazırlanma.

* Bilgiyi daha kısa sürede anlama ve daha uzun süre hafızada tutabilme.

* Sorumluluk alabilme.

* Sosyalleşme.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr