Uzman Pedagog Soner Koşan bizim için bu soruları cevaplıyor.
Pedagog, çocuklarımızın doğumundan itibaren yetişkinliğe kadar olan tüm yaşlardaki zihinsel,sosyal,duygusal,sosyal, gelişimlerini gözlemleyen, analiz eden ve bu alanda bilimsel çözümler araştıran, bulan uzmandır. Pedagoji bölümü 1982 yılında kapatılıp yerine Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü açıldığından Pedagog ve Psikolojik Danışman kelimesi karıştırılıyor ve tartışılıyor. İki bölümünde eğitimleri ortak olduğu kadar da birbirinden farklı.
Çocuk gelişimi tek başına ele alınamaz, Çocuğun gelişiminde anne ve babanın kendi aralarındaki iletişimi, çocuklarına yaklaşımı, kendisine verdiği değer ve kendisi dışındaki tüm maddi - manevi olaylara, kişilere verdiği değer; çocukların gelişiminde çok etkilidir.
Örneğin: Ebeveynin, paraya, ölüme, müziğe, sanata, din ve kültüre, bilme, yalana, hayallere, sevgiye, kurallara, prensiplere, arkadaşlıklara, yemeğe, giyinmeye gibi birçok olguya verdiği değer çocukları olumlu veya olumsuz etkiler. Çocuklarımız, bizim ağzımızdan çıkan kelimelere bir kere dikkat ediyorsa bizim kişi ve olaylara verdiğimiz tepkilere 9 kere dikkat ediyor diyebiliriz. Her çocuk nevi şahsına münhasır doğar yani kendi karakteri ile doğar ama ebeveyninde yaklaşımlarıyla büyür. Çocuklarımızın ruh sağlığını koruyabilmek ve mutlu, başarılı birer çocuk yetiştirebilmek için ebeveynlerin, öz eleştiri mekanizmasını çalıştırması ve davranışlarının farkına varması da çok önemlidir.
Pedagog, tüm bu olguları detaylı, tarafsız şekilde analiz eden ve çocuk gelişimini bilen 4 yıllık Psikoloji/Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun olan aynı zamdan çocuk gelişimi üzerine yüksek lisans yapan kişidir. Aynı zamanda çocuk psikoloğu diye de adlandırılır.
Pedagog, bir sorun karşısında yalnızca klasik bir çözüm yolu bulan değil aksine kişiyi, sorunu özel olarak kabul edip sorunlara karşı individüel, özgün birçok çözüm bulan kişidir.
 
Bilinçli Ebeveynler Okulu nedir ve ebeveynlere hangi eğitimleri veriyor?
Bilinçli Ebeveynler okulu eğitimleri 4 yıldan beri İstanbulun birçok ilçesinde 200’den fazla kurum ve okulda 20-50 yaş arası ebeveynlere verilmekte. Şimdiye kadar 14.000’den fazla ebeveyne ulaşılan projede Bilinçli Ebeveyn olmanın tanımı şu şekilde verilmekte. “Bilinçli Ebeveyn çocuğuna sevgisini filtresiz, koşulsuz ve kararında verendir.” Alt ıslatma, tırnak yeme, kekemelik, agresyon, Tv, internet, telefon bağımlılığı, masal anlatma, tek başına yatırma ve yemek yedirme şekli, parçalanmış aile çocuklarına, kayıp yaşamış aile ve çocuklara yönelik ikişer saatlik, interaktif, gerçek vaka analizli grup çalışma motifli eğitimler bütünü. S Konsept Danışmanlık ve ADED (Aile Terapi Danışmanlık Eğitim Derneği) tarafından organize edilen bu proje Türkiye’nin birçok ilinden de ilgi görmekte. Kurumlar, okullar ve hatta kişilerde bu Bilinçli Ebeveynler Okulu toplantılarına katılabilirler. Şu anda Almanya Dortmund üniversitesinde doktorasını çocuk gelişimi ve rehabilitasyonu üzerine yapan Uzman Pedagog Soner Koşan özellikle Ebeveynlerin ortak doğru bildiği yanlışlar üzerine bu projeyi kurguladıklarını belirtiyor. Bilinçli Ebeveynler eğitimine katılmak isteyenler; Skonseptdanismanlik.com sitesinden başvurabilirler.
 
Psikolog kimdir ve Psikoloğa gitmenin bize nasıl bir faydası olur?
Öncelikli olarak, psikolog kimdir? Onu tanımlamakta fayda var. Psikolog: Kişinin ruhsal, duygusal, soysal, ruhsal tüm gelişimlerini analiz eden, terapi ve danışmanlıklar yapan Psikoloji Lisans ve Yüksek Lisans mezunu kişilerdir. Dört yıllık lisans eğitiminden sonra Psikolog unvanını alırlar, iki yıllık yüksek lisans eğitiminden sonra Terapi yapabilirler. Ayrıca 1-6 yıl arasında değişen psikoterapi eğitimlerini aldıklarında o ekol bünyesinde Psikoterapist olarak kabul görürler.
Psikolog, tarafsız, bağımsız olmayı ve etik kuralları kabul eden kişidir. Kendi sorunlarını hastası/danışanı üzerinden çözmeye çalışmayandır. Psikoterapi seanslarında kişi hiç bir şekilde yargılanamaz ve sorgulanmaz. Adli durumlarda ancak gerekli mercilerle resmi yazı kanalıyla iletişime geçilebilinir. Onun dışında danışan terapist iletişimi çok özel ve mahremiyet yasaları dahilindedir.
Psikolog, öyle bir meslek ki ömrü boyunca araştırma yapan, öğrenen, kendisini geliştiren, farkındalık kazanan, öz eleştiri mekanizmasını çok iyi kullanan, beden dili iletişimini çok iyi bilen, kendini çok iyi tanıyan ve insanın neler yapabileceğine dair sınırları olmayan kişidir. Psikolog; dil, din, kültür, siyasi düşünce, kültürel yapı, ekonomik faktörler gibi olguların üstündedir. Tüm bu farklılıklar Psikoloğun danışanı arasındaki iletişimi etkilememeli.
Psikoloğa gitmenin bize çok faydası olur. Öncelikle yalnız olmadığımızı bize hatırlatır sonra yaşama azmimizi güçlendirir, yeteneklerimizi geliştirir, sorunları daha hızlı çözebilir, hayattan zevk alır, işimizle, ailemizle, arkadaşlarımızla daha pozitif, verimli, başarılı, mutlu iletişimler kurmamızı sağlar. ayrıca kronik veya aktüel birçok rahatsızlığımızı yenmemizi sağlar. Ağır, fizyolojik hastalıklarda örneğin, kanser gibi hastalıklarda psikoterapinin önemi çok büyüktür. Bu tür durumlarda psikologla beraber kanser tedavisinin alınması sağlığınıza kavuşmanızı daha hızlandırır. Psikolog, psikoterapi yöntemiyle danışanlarının sorunlarını çözmeye çalışır.
Her psikoloğun terapi yöntemi farklıdır. Lütfen psikoterapi başlamadan önce hangi ekolde çalıştığını ve terapi yöntemini anlatmasını talep edin veya araştırın.
 
Psikoterapinin farkı ne ve hangi sorunlarımızı çözer?
Psikoterapi salt konuşma terapisi değildir. Psikoterapi sorunların çözülmesidir. Depresyon, panik atak, somatik bozukluklar, tik, takıntılar, bağımlılıklar, agresyon ve öfke kontrolsüzlüğü, sosyal ve duygusal sıkıntılar, konsantrasyon bozukluğu gibi bir çok sorun psikoterapi yöntemleri ile çözülebilir. Psikoterapi özel bir yönetmedir ve yukarıda yazılan sorunlara yönelik çok etkilidir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr