Ankara 10. Aile Mahkemesi, 17 yaşından küçük “çocuk gelinlerin” hâkim kararıyla evlenmesine izin verilmesini öngören Medeni Yasa’nın 124. maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi’ne taşınan dava konusu olay, başkentte yaşandı. 13 yaşındaki H.G. isimli kız çocuğu, 18 yaşından büyük akrabası A.Ç. tarafından cinsel istismara maruz kaldı. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde A.Ç. hakkında “cinsel istismar” suçundan dava açıldı. İstismar davası sürürken, “aile büyükleri” mağdurenin ailesinin şikâyetlerini geri çekmesi ve H.G. ile A.Ç’nin evlenmesi konusunda anlaştı. Bunun üzerine A.Ç. hakkında açılan kamu davası düştü. H.G. ile A.Ç’ye aileleri tarafından imam nikâhı kıyıldı ve çift birlikte yaşamaya başladı. Bu süreçte bir çocuğu olan H.G., okulu da bıraktı.

Evlilik izni istedi

Kızın anne ve babası, Ankara 10. Aile Mahkemesi’ne dava açarak, yaşı küçük kızının, istismarcısı ile evlenmesine izin verilmesini istedi. Bu sırada Gündem Çocuk Derneği, Ankara 6. Aile Mahkemesi’ne dava açarak, “Çocuk evliliklerin hak ihlali olduğunun tespiti ve önlenmesine” karar verilmesini istedi. Bu dava, Ankara 10. Aile Mahkemesi’nde görülen dava ile birleştirildi. Davanın dün yapılan karar duruşmasına H.G’nin anne ve babası ile tarafların avukatları hazır bulundu.

Baba M.G. ifadesinde “Benim kızım akrabamız A.Ç. ile birbirlerini istediler. Biz de 3 sene önce birlikte yaşamalarına karar verdik. Bir çocukları oldu. Evlenmelerine izin verilmesini istiyorum” dedi.

Dernek itiraz etti

Müdahillik talebi kabul edilen Gündem Çocuk Derneği’nin Avukatı Şahin Antakyalıoğlu, mahkemede erken evliliklerin, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile anayasaya aykırı olduğunu belirterek, “Bu nedenle bu maddenin iptali yönünde mahkemece Anayasa Mahkemesi’ne gidilmesini talep ediyoruz. Bu çocuk evliliklerinin hak ihlali olduğunun da tespitini istiyoruz. Asıl davanın da reddini istiyoruz” dedi.

Hâkimden tarihi karar

Son karar AYM’nin duruşma sonunda Yargıç Nevin Birinci, Türk Medeni Yasası’nın 124. Maddesinde düzenlenen “Erkek veya kadın on yedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurma kararı verdi. Hâkim Birinci, bu nedenle mevcut davanın durdurulmasına da hükmetti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr