AYM’ye yapılan başvuruda, hem çocuk yaşta evliliklerin hak ihlali olduğunun tespiti, hem de medeni kanunun ilgili maddesinin iptali istendi.

Konu Ankara 10. Aile Mahkemesi’nin, 13 yaşındaki bir kız çocuğunun istismarcısıyla evlendirilmesi nedeniyle açılan davada verdiği karar üzerine gündeme geldi. Davaya Gündem Çocuk Derneği de müdahil oldu. Dernek avukatları başvuruda, çocuk evliliklerinin hak ihlali olduğunu ifade etti. Durumun Türkiye’nin imza attığı uluslararası sözleşmelere ve Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilirken, mahkeme tarafların görüş ve savunmalarını aldıktan sonra, Anayasa Mahkemesi’ne başvurma kararı aldı.

Başvuru bir ilk

Gündem Çocuk Derneği Avukatı Şahin Antakyalıoğlu şöyle konuştu: “Çocuk hak ve ihlalleriyle ilgili çalışmalar yürüttüğümüz için dava açtık. Türk Medeni Kanunu’nun 124’üncü maddesinin iptalini istedik. Aile Mahkemesi’nin verdiği karar çok önemli. Binlerce çocuk evliliği var. AYM’den çıkacak karar, bu evlilikler nedeniyle açılan davalar için de belirleyici olacak. Bugün yapılan başvuru bir ilk. Aile Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin kararını bekleyecek. Sivil toplum kuruluşları ya da dernekler de Hukuk Muhakemeleri Kanunu 113 kapsamında ‘topluluk davası’ için başvuru yapabilir.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr