İddianameye göre Selçuk Çobanoğlu'nun yapımcılığını üstlendiği 'Ayrılık' adlı dizinin, ilk bölümlerde istenilen reyting oranına ulaşamaması nedeniyle Çobanoğlu ve suç ortaklarının deneklere müdahale yoluyla reyting hilesi yaptı ve istenilen reytinge ulaşmış gibi gösterdi. Dizinin tutulacağı yönünde TRT'yi kandırarak sözleşmenin devamını sağladı. 24 Ağustos 2011'de gelen bir ihbarla başlayan soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede 14 sanığın "dolandırıcılık", "özel belgede sahtecilik", "kişisel verileri kaydetmek" , "edimin ifasına fesat karıştırma", "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" gibi suçlardan cezalandırılması istendi


BİLİRKİŞİ RAPORU DAVA DOSYASINDA
Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya yapımcı Selçuk Çobanoğlu'nun da aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Şikayetçi TRT avukatı da duruşmada hazır bulundu. Mahkeme geçtiğimiz celselerde sanıklar yönünden cezai sorumluluğu gerektirir bir eylemin bulunup bulunmadığının tespiti, TRT'nin de bu eylemlerden dolayı maddi zararının bulunup bulunmadığı konusunda bir rapor hazırlanmasını istemişti. Mahkeme heyeti başkanı, konuya ilişkin bilirkişi raporunun dava dosyasına geldiğini belirtti.

"SUÇLAMAYA DAYANAK HUSUSA RASTLANMAMIŞTIR"
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden 3 uzman bilirkişinin hazırladığı 25 sayfalık raporda, reyting araştırmasında karşılaşılan hata ve yanlışların sektörel olarak sonuçları değiştirme gücünde ve ağırlığında olmadığının görüldüğü belirtildi.
Hazırlanan raporda, dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinde, reyting araştırması kısmında suçlamaya dayanak olabilecek herhangi bir teknik ve istatistiki hususa rastlanılmamış olduğu belirtildi. Raporda, "Var olan eksiklik ve aksaklıkların televizyon izleme ölçümü araştırmaları içinde evrensel olarak var olan araştırma tekniğinin yaratmış olduğu ve en önemlisi de kasti olarak yapılmış olsa bile bu aksaklıkların istatistiki büyüklüklerinin taraflarca hesaplanabilir büyüklükte parasal bir kar ve zarara varmadığı kanaatine varılmıştır. Reyting olarak kamuoyunda bilinen ve medyada yanlış ve kasti olarak çarpıtılarak kullanılan ve yaygınlaştırılan bu göstergeyi dikkate alarak tüm Türkiye'yi temsil ettiği iddiası ile sonuçlara da varılamayacağı kanaatine varılmıştır" denildi.

DOSYA MÜTAL İÇİN SAVCIDA
Mahkeme heyeti, davanın taraflarına esas hakkındaki beyanlarını sunması için süre verirken, davaya ilişkin esas hakkındaki mütalaasını sunması için dosyanın Cumhuriyet Savcısına verilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr